Новите корвети трябва да заменят старите руски кораби © Велко

...
Новите корвети трябва да заменят старите руски кораби © Велко
Коментари Харесай

Ценовите оферти за доставка на два бойни кораба ще са ясни на 29 май

Новите корвети би трябвало да заменят старите съветски кораби

© Велко Ангелов Ценовите предложения на трите компании, кандидатстващи да доставят два бойни кораба на българските Военноморски сили, ще станат ясни на 29 май. Това се разбра при отварянето на техническите оферти на немската Lurssen Werft, италианската Fincantieri и българската " МТГ - Делфин " в понеделник. Максималната стойност на плана е 984 млн. лева с Данък добавена стойност.

Проектът

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Проектът планува доставката на два многофункционални патрулни кораба (корвети), които да заменят трите остарели руски съда. " Целта е посредством придобиването им да се извършва необятен набор от задания по гарантиране на морския суверенитет на българската страна и отбрана на нейните национални ползи в морските пространства ", сподели зам.-министърът на защитата Анатолий Величков при отварянето на офертите. Това е един от трите съществени плана на министерството за общо близо 4.5 милиарда лева дружно с доставката на изтребители F-16, за които процедурата тече сега, и на бронирани машини за пехотата, който още не е стартирал.

В обсега на плана за корветите влиза доставката на самите кораби, аварийни елементи и принадлежности, образование на екипажите, логистична поддръжка за период от три години и индустриално съдействие. " Предвиждаме корабите да бъдат добити - първият до края на 2023 година, вторият - до края на 2024 година ", сподели Величков.

Критерии

Представените предложения ще бъдат оценени от междуведомствена работна група по четири съществени индикатора. Техническите параметри включват качества, индустриално съдействие и интегрирана логистична поддръжка, които ще бъдат прегледани първо от комисията. Според обновения план на военното министерство, който беше гласуван от Народното събрание предходната година, корабите би трябвало да бъдат окомплектовани с въоръжение, само че без боеприпасите. Бъдещият снабдител би трябвало да обезпечи поддръжката през първите три години, след което ще се подпише дълготраен контракт, като задачата е това да стане с компания в България. В тази връзка част от оценката включва така наречен индустриално съдействие, съгласно което доставчикът би трябвало да предложи разновидности за създаване на такива качества в страната.

Във втория стадий ще се преглеждат ценовите предложения на претендентите, а крайната ранглиста ще бъде импортирана за утвърждение в Министерския съвет до 12 юни. Предвижда се заплащането да се извърши за интервал от девет години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР