Новите комуникационни технологии отварят много врати за трафикантите на хора.

...
Новите комуникационни технологии отварят много врати за трафикантите на хора.
Коментари Харесай

Децата, младите жени и хората с по-ниска интернет култура са обект на трафик на хора

" Новите информационни технологии отварят доста порти за трафикантите на хора. Ти можеш да ги затвориш! ".

Това е мотото на тазгодишната национална акция за противопоставяне на трафика на хора, която стартира на 18 октомври - Европейския ден за битка с трафика на хора.

Тази година тя е ориентирана към уязвими групи от замесване в трафик на хора посредством интернет. При половата употреба и порнография изключително уязвими са децата, младите дами, както и хората с по-ниска интернет просвета и осведоменост.

" Ако сте в чужбина и сте в неволя, неотложно се свържете с българското посланичество в страната, в която се намирате. Потърсете помощ от полицията даже да нямате документи . Вие сте жертва на съществено закононарушение и полицията ще Ви окаже помощ.
Призоваваме Ви да бъдете внимателни ", поучават от Националната комисия за битка с трафика на хора.

Зачестяват случаите, при които световната мрежа се употребява като средство за набиране на хора и трафик за полова и трудова употреба. Понякога задачата е принудителен и мним брак.

 Разбиха група за трафик на хора, работила в Германия и Франция
Разбиха група за трафик на хора, работила в Германия и Франция

Пращали българки да проституират в Страсбург

Социалните мрежи и интернет страници нерядко се трансформират в средство за набиране на жертви . Някои от техните услуги за полова употреба постоянно се популяризират онлайн.

През интернет се популяризират нецензурен материали, а на по-късен стадий, отново през интернет се изнудват жертвите, фигуриращи в материалите.

Същевременно през интернет може да се противодейства на трафика на хора - и като предварителна защита, и като инструмент на следствие.

Търсещите непрекъсната или сезонна работа в чужбина доста постоянно биват подмамени , осведомят от Комисията за противопоставяне на трафика на хора.

Предварителните сделки и обещания на работодателите постоянно се разминават фрапантно с действителните условия на живот и труд.

Хората работят за минимално заплащане. Има случаи, в които работят без възнаграждение, документите им за идентичност биват отнети от шеф или трето лице, принудени са да заплащат нерегламентирани суми за това, че им е обезпечена претовареност .

 Осъдиха двама за трафик на хора за милостиня
Осъдиха двама за трафик на хора за милостиня

Принуждавали ги да просят с пердах

Често наетите не стартират незабавно работа и са заставени да изчакат, до момента в който персоналните им средства свършват и задлъжнеят на работодателя, който им вменява спомагателни отговорности за разноски .

Експертите по трафик на хора поучават искащите за работа в чужбина да се осведомят обширно за всяка една стъпка преди да вземат дефинитивно решение за тръгване в чужбина за работа.

Задължително би трябвало авансово да подпишете контракт, който да регламентира изискванията на работа и времето, за което сте наети. Трябва да получите копие на контракта на български език (или език, който разбирате), както и на формалния език за страната на работодателя. Не предоставяйте документите си за идентичност на никого, под никакъв претекст .

Като превантивна мярка от Агенцията поучават хората да имат предварителни контакти на организации в съответната страна, с които биха могли да се свържат при подозрения и терзания по отношение на работата си.

Предварителното изследване на агенцията-посредник и на работодателя е целесъобразно.

Списък с лицензираните трудови медиатори може да бъде открит на уеб страницата на Агенцията по заетостта:

https://www.az.government.bg/intermediaries/

Българските служащи би трябвало да знаят за законодателството, режима на престояване и работа за български жители в страната, в която отпътуват.

Информация може да се получи и от Службите по трудовите и обществените въпроси (СТСВ) към дипломатическите ни задачи в европейските страни с най-големи български общности:

http://www.mlsp.government.bg/index.php?section=POLICIESI&I=266
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР