Новите изтребители F-16 ще струват 2,2 млрд. лева. Това каза

Новите изтребители F-16 ще струват 2,2 млрд. лева. Това каза ...

Новите изтребители F-16 ще струват 2,2 млрд. лева.


Новите изтребители F-16 ще струват 2,2 млрд. лева. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел преди заседанието на Съвета на Европейския съюз (ЕС). Още по тематаСъби Събев: САЩ предложиха добра сделка за F-16САЩ разрешиха сделката за изтребителите F-16

Припомняме, че първоначално българското Народно събрание одобри финансова рамка от 1,5 млрд. лева с таван 1,8 млрд. лева. Американският Конгрес обаче одобри сума от над 1,6 млрд. долара, което е над 2,9 млрд. лева, т.е. почти двойно на предвиденото.

За да се реализира сделката, разликата ще бъде допълнена с нов държавен дълг до 1 млрд. лева. Заради него ще трябва да се актуализира и бюджета, което ще се случи в рамките на седмици.

В началото на тази година Народното събрание гласува мандат на правителството да започне преговори със САЩ за сделката за 8-те самолета изтребителя за българската армия.

Конгресът одобри сделката в началото на този месец, а в понеделник, 17 юни, посолството на САЩ в София официално представи на на българското Министерство на отбраната предложениe за сключване на договор. Той включва, освен осемте многоцелеви изтребителя, и свързаното оборудване и обучение на пилотите.

Източник: investor.bg