Новите изменения в Закона за закрила на детето стреснаха родители,

...
Новите изменения в Закона за закрила на детето стреснаха родители,
Коментари Харесай

В какви случаи ще се отнемат деца по новата Стратегия за детето?

Новите промени в Закона за протекция на детето стреснаха родители, макар, че от Министерството на труда и обществената политика изнесоха разяснения и увериха, че няма да има всеобщо лишаване на деца след 2020 година През последните месеци разнообразни организации и деятели стачкуват, поради опасенията, че българското семейство е застрашено като институция. Направиха се съпоставения с така наречен норвежки модел на обществените, който ползва прекомерно крайните ограничения при сигнали за деца в риск. По тематиката дали е използван този модел и какви права имат родители и децата в такива случаи от Novini.bg потърсихме мнението на юрист Цанко Славчев, член на Софийска адвокатска гилдия.

Възможно ли е от семейство да се лишават деца единствено с един сигнал?

Така заложеният от Вас въпрос, касаещ „ отнемането на деца единствено с един сигнал “, е началото на една дълга процедура. Настаняването на детето отвън фамилията се постанова като мярка за протекция след привършване на всички благоприятни условия за протекция в фамилията, с изключение на в случаите, когато се постанова незабавното му извеждане. В Закона за протекция на детето са уредени правата, правилата и ограниченията за протекция на детето, органите на страната и общините и тяхното взаимоотношение при реализиране на дейностите по протекция на детето, както и присъединяване на юридически лица и физически лица в такива действия.

Съгласно член 36а от Закона за протекция на детето всеки, на който стане известно, че съществува непосреден риск от занемаряване на дете или че дете е подценявано, е задължен неотложно да подаде сигнал до дирекция "Социално подкрепяне ". Сигналът се ревизира неотложно при условия и по ред, избрани в наредбата по чл.5, ал.2, която дефинира изискванията и редът за реализиране на ограничения за попречване изоставянето на деца и настаняването им в обществени и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа, както и тяхната реинтеграция. В чл.9 от Правилника за използване на Закона за протекция на детето е посочено, че протекция на дете се дава след оценка на постъпил сигнал в дирекция "Социално подкрепяне ". Сигналът може да бъде подаден от самото дете, родителите, физически лица, държавни органи или други юридически лица. Сигналът може да постъпи в дирекция "Социално подкрепяне " документално, устно или посредством интензивно набиране на информация от обществените служащи в дирекцията. В Правилника категорично е посочено, че анонимни сигнали не се преглеждат, с изключение на в случаите, отнасящи се до принуждение над дете, или по преценка на шефа на дирекция "Социално подкрепяне ". Социалният служащ прави изследване и оценка на сигнала, като събира нужната информация от фамилията, детето, учебното заведение, детската ясла и градина, профилираната институция, родственици, близки, съседи, друга дирекция "Социално подкрепяне ", персонален доктор и от други източници при нужда. След осъществяване на изследване и оценка на сигнала и при определяне на риск за детето общественият служащ открива случай и изготвя проект за деяние, който включва дълготрайна цел и краткосрочни цели, действия за тяхното реализиране и ограничения за протекция. Планът за деяние се съгласува с родителите на детето, с настойника, с попечителя или с лицето, полагащо грижи за детето, в случай че това не опонира на ползите на детето и не нарушава правата му.

Може ли да се стигне до лишаване на децата след интервенция на обществен служащ без заповед от съда? Възможно ли е извеждането на деца да се прави даже от частни компании?

Съгласно чл.27 от Правилника за използване на Закона за протекция на детето детето се настанява в приемно семейство с решение на съда или със заповед на шефа на дирекция "Социално подкрепяне " като мярка за протекция, съгласно направения проект за деяние. Всяко дете има право на протекция за естественото му физическо, умствено, нравствено и обществено развиване и на отбрана на неговите права и ползи. Настаняването на детето отвън фамилията се постанова като мярка за протекция след привършване на всички благоприятни условия за протекция в фамилията с изключение на в случаите, когато се постанова незабавното му извеждане. Съгласно чл.33 от Правилника за използване на Закона за протекция на детето незабавното настаняване отвън фамилията се подхваща в случаите, когато има заплаха за здравето и живота на детето. В този случай настаняването се прави неотложно след приемането на сигнала със заповед на шефа на дирекция "Социално подкрепяне ". При незабавно настаняване отвън фамилията изследването стартира неотложно и се прави в период до 10 дни от издаване на заповедта. При нужда от смяна на мярката за протекция или преустановяване на настаняването шефът на дирекция "Социално подкрепяне " издава нова заповед.

Дирекция "Социално подкрепяне " прави искане пред съда за налагане на описаните ограничения по заповедите след привършване на изследването в едномесечен период от издаването им. Държавата пази и подсигурява главните права на детето във всички сфери на публичния живот за всички групи деца съгласно възрастта, обществения статус, физическото, здравословно и психическо положение, като обезпечава на всички подобаваща икономическа, обществена и културна среда, обучение, независимост на възгледите и сигурност.

Закрилата на детето се основава на следните правила: ценене и почитание на личността на детето; развъждане на детето в фамилна среда; обезпечаване най-хубавия интерес на детето; специфична протекция на дете в риск и така нататък Закрилата на детето по Закона за протекция на детето се реализира посредством: подпомагане, подкрепяне и услуги в фамилна среда; настаняване в семейство на родственици или близки; осиновяване; настаняване в приемно семейство; даване на обществени и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа; полицейска протекция и така нататък

В момента в Закона за протекция на детето в чл.23 са изброени изчерпателно ограниченията за протекция в фамилна среда, които не са малко и всеки родител може да се възползва от тях. В член 25 от Закона за протекция на детето са регламентирани законовите учредения, при които се подхваща като последна мярка настаняване отвън фамилията, а точно:

1. чиито родители са умряли, незнайни, лишени от наставнически права или чиито наставнически права са ограничени;

2. чиито родители, настойници или попечители без основателна причина трайно не поставят грижи за детето;

3. чиито родители, настойници или попечители се намират в трайна неспособност да го отглеждат;

4. което е жертва на принуждение в фамилията и съществува сериозна заплаха от увреждане на неговото физическо, психическо, нравствено, интелектуално и обществено развитие;

5. в случаите по член 11 от Конвенцията от 1996 г.;

6. чиито родители, настойници или попечители са се съгласили и отхвърлят да прекратят присъединяване му в предаване по смисъла на Закона за радиото и малкия екран и с това се основава заплаха за неговото физическо, психическо, нравствено и обществено развиване.

Настаняването на дете в семейство на родственици или близки, в приемно семейство или в обществена или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа се прави от съда. Тези каузи са подсъдни на районния съд по сегашния адрес на детето. Искането за ограниченията пред съда се прави от дирекция "Социално подкрепяне ", прокурора или родителя пред районния съд. В производството съдът може да събира доказателства по своя самодейност. Съдът преглежда неотложно настояването в намерено съвещание с присъединяване на органите или лицата, създали настояването, и с присъединяване на детето при съблюдаване наредбата на чл.15, а точно във всяко административно или правосъдно произвеждане, по което се засягат права или ползи на дете, то наложително се изслушва, в случай че е навършило 10-годишна възраст, в случай че това би навредило на неговите ползи.

Когато детето не е навършило 10-годишна възраст, то може да бъде изслушано според от степента на неговото развиване. Решението за чуване се стимулира. Съдът се произнася в едномесечен период с решение, което се афишира на страните и се извършва неотложно. В решението наложително се показва срокът на настаняването. Решението на съда предстои на обжалване пред окръжния съд в седемдневен период. В случай на подадена тъжба или митинг съдът насрочва делото в период не по-дълъг от седем дни. Окръжният съд се произнася с решение, което е дефинитивно.

Какви права имаме като родители при такива случаи?

В чл.23 от Закона за протекция на детето са изброени изчерпателно ограниченията за протекция в фамилна среда, които не са малко и всеки родител може да се възползва от тях. Държавата няма за цел да взима децата, а да построи умения и потенциал в родителите да поставят съответни грижи. Дирекция "Социално подкрепяне " обезпечава правна помощ на детето и родителите, настойниците, попечителите или лицата, които поставят грижи за детето, като дава препоръки и съвещания по въпроси, свързани с правата на детето. Родителите са длъжни да обезпечават благоприятни условия за присъединяване на детето във вземането на решения по въпроси, които го засягат, както и достъп до игра, спорт, културни и други действия, които поддържат развиването му и образуват цивилен компетентности. Това би трябвало да става като се преценяват с възрастта на детето и неговите благоприятни условия да схваща свойството и смисъла на постъпките си.

Съгласно Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето, родителите имат първостепенна отговорност за обезпечаване висшите ползи на детето да бъдат първостепенно основание. Родителите или, съгласно случая, законните настойници, попечители или други лица, при които детето е настанено, носят отговорност за развъждането и развиването на детето.

Какви права имат децата в тези случаи?

Право на всяко дете е да живее без принуждение още повече причиняване на физическа болежка и пострадвания. Съгласно чл.6 от Закона за протекция на детето закрилата на детето се реализира посредством следните органи: ръководителя на Държавната организация за протекция на детето и администрацията, която го подкрепя при реализиране на неговите правомощия; дирекции "Социално подкрепяне "; министъра на труда и обществената политика, министъра на вътрешните работи, министъра на образованието и науката, министъра на правораздаването, министъра на външните работи, министъра на културата, министъра на опазването на здравето и кметовете на общини.

В Закона за протекция на детето в чл.11 е регламентирана Закрилата против принуждение:

1. Всяко дете има право на протекция против замесване в действия, неподходящи за неговото физическо, психическо, нравствено и просветително развитие;

2. Всяко дете има право на протекция против нарушаващите неговото достолепие, способи на образование, физическо, психическо или друго принуждение и форми на влияние, противоречащи на неговите интереси;

3. Всяко дете има право на протекция против потребление за милостиня, проституция, разпространение на нецензурен материали и приемане на непозволени материални приходи, както и против полово насилие;

4. Всяко дете има право на протекция против замесване в политически, религиозни и синдикални действия. Насилието въздейства на физическото и психическо развиване на децата, понижава способността им да учат и да се приобщават към диалози или групи по ползи. То е в положение да попречи на развиването на децата и да накърни превръщането им в пълноценно функциониращи възрастни човеци и положителни родители. Телесното наказване е неразрешено в Закона за протекция на детето, Семейния кодекс и Закона за предучилищното и учебното обучение.

В настоящия Закон за протекция на детето в чл.12 е регламентирано правото на изложение: Всяко дете има право свободно да показва мнение по всички въпроси от негов интерес. То може да търси подпомагане от органите и лицата, на които е предоставена закрилата му по този закон. Също по този начин е регламентирано в чл.15 и присъединяване му в процедури: Във всяко административно или правосъдно произвеждане, по което се засягат права или ползи на дете, то наложително се изслушва, в случай че е навършило 10-годишна възраст, в случай че това би навредило на неговите ползи. (2) Когато детето не е навършило 10-годишна възраст, то може да бъде изслушано според от степента на неговото развиване. Всяко решение, което има директен или заобиколен резултат върху живота или благосъстоянието на съответно дете, без значение дали се постановява от административен или от правосъден орган, или се взема от възрастен, който работи или поставя грижа за съответно дете в персонално или професионално качество, следва да се основава на чуване на детето и на ценене на мнението и на възгледите на детето. Достъпът на децата до безвъзмездна качествена правна помощ е една от най-важните предпоставки правосъдната система да дава отговор на потребностите им и да ги пази.

След решение за лишаване на наставнически права, по какъв начин могат да бъдат възобновени, а децата върнати на биологичните родители?

Съгласно чл.30 от Закона за протекция на детето настаняването се приключва от районния съд по искане на приемното семейство, на фамилията на родственици или близки, на дирекция "Социално подкрепяне ", на родителите на детето или на прокурора. Прекратяване на настаняването може да се извърши краткотрайно от дирекция "Социално подкрепяне " до произнасянето на съда. В този случай дирекция "Социално подкрепяне " може да вземе решение по отношение на бъдещото развъждане и образование на детето или да одобри друга краткотрайна мярка за протекция, в случай че по този метод се обезпечава най-хубавият интерес на детето. Решението на районния съд може да се апелира пред окръжния съд. Обжалването не стопира осъществяването. Решението на окръжния съд е дефинитивно и не предстои на касационно обжалване.

Основанията за преустановяване на настаняването отвън фамилията са следните:

1. При повреждане на договора;

2. С приключване на срока;

3. При взаимно единодушие на страните по договора;

4. С осиновяването на детето;

5. С навършването на пълноправие от детето, а в случай че учи - до завършването на приблизително обучение, само че не повече от 20-годишна възраст;

6. С отпадане на основанията по член 25, алинея 1;

7. При гибел на съпрузите или на лицето от приемното семейство;

8. При смяна на мярката за закрила;

9. При смяна в събитията, свързани с детето, в случай че е в негов интерес;

10. При гибел на лицето/лицата от фамилията на родственици или близки;

11. При гибел на детето.

Може ли чиновник на обществена работа да бъде измамен под отговорност за подправен сигнал?

Съгласно чл.36г от Закона за протекция на детето за обезпечаване на отбрана на дете в риск или жертва на принуждение или употреба дирекция "Социално подкрепяне " основава мултидисциплинарен екип, членовете на който работят дружно до привършване на случая и който създава проект за деяние за отбрана на детето или за попречване на насилието. До приключването на 24 часа от приемане на сигнал за дете в риск или жертва на принуждение или употреба обществен служащ, избран от шефа на дирекция "Социално подкрепяне ", прави оценка на сигнала. При потвърждаване на информацията общественият служащ уведомява устно по телефон, в това число мобилен, и документално по пощата, по е-поща или факс членовете на екипа, като дефинира дата и час за събиране на екипа. Водещ на екипа е общественият служащ, избран от шефа на дирекция "Социално подкрепяне ". В екипа наложително вземат участие представител на районното ръководство на Министерството на вътрешните работи (районен контрольор, контрольор от детска педагогическа стая или действен работник), на районната прокуратура и представител на общината. По преценка на водещия на екипа се канят за присъединяване представител на районната здравна ревизия, персоналният доктор на детето или представител на болничното заведение, откъдето е постъпил сигнал по случая, представител на районното ръководство по образованието и на учебното заведение, детската градина или друга просветителна институция и представител на снабдител на обществена услуга.

Както означих досега при приемане на сигнал за дете в риск, се стартира една дълга и не лека процедура. В случай, че общественият служащ откри, че сигнала е подправен, то той не следва да открива случай и да изготвя проект за деяние. Считам, че е допустимо да бъде потърсена наказателна отговорност на общественият служащ или на членовете на комисията, стига да бъде потвърдено, че те са направили закононарушение по отношение на работата си по изследването и оценката на сигнала, като по един незаконен метод са открили риск за детето, в резултат на което са разкрил случай и изготвил проект за деяние, за приемане на някаква полза.

Важно е да разберем, че детето е персона, в която ние сме длъжни да се вслушваме, а не движимост, която си мислим, че е персонално наша и единствено ние имаме право над нея. Когато едно дете се отглежда с разбирането за неговата значителност и зачитането му като персона, не виждам съществуването на какъвто и да е проблем. Действията на всички експерти, работещи с деца, следва да се управляват и да бъдат ориентирани към потреблението на подходи, учредени на правата и на мощните страни на децата, на техните фамилии и на другите общности.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР