Новите изисквания за маркиране на даряваните храни създават множество трудности

...
Новите изисквания за маркиране на даряваните храни създават множество трудности
Коментари Харесай

С 30 процента паднаха даренията за храна

Новите условия за маркиране на даряваните храни основават голям брой компликации на производителите и преработвателите и в последна сметка се отхвърлят. Те нямат никакъв тласък да дарят и това се отрази на нашата работа. За една година имаме 30% спад на получените дарения. Това съобщи Цанка Миланова, изпълнителен шеф на Българската хранителна банка.

Разпоредбата е в действие след смяната на Закона за храните и новия Закон за Данък добавена стойност, стимулиращи даряването на храна с къс период на валидност. Документът влезе в действие от началото на 2017 година В него се визират избрани предели в каква част от оборота на компаниите, даряващи храна, могат да се получават нулеви ставки на Данък добавена стойност, при обявление на тези дарения.

За да не се върне остаряла храна обрано в комерсиалната мрежа, Министерство на финансите включи едно условие - всяка потребителска опаковка на даряваната храна да има специфичен надпис с текст: „ Дарение, не предстои на продажба “. Тази маркировка би трябвало да е сложена по метод, които не разрешава нейното изтриване. Не на всяка храна и опаковка това е допустимо. А маркировката би трябвало да бъде сложена на всеки обособен артикул. Това на процедура отхвърля компаниите от дарения, тъй като им основава по-големи разноски и загуба на време, даже повече от спестеното Данък добавена стойност.

Тя посочи, че Българската хранителна банка и нейните сътрудници са внесли оферти в Народното събрания за преразглеждане на Закона за храните в тази му част и се надават скоро да бъдат въведени облекчения, които да подтикват даренията на храни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР