Новите изисквания към касовите апарати са пореден удар върху всички

...
Новите изисквания към касовите апарати са пореден удар върху всички
Коментари Харесай

Бизнесът поиска от 6 до 9 месеца отсрочка за промените при касовите апарати

Новите условия към касовите апарати са следващ удар върху всички естествени компании, които съзнателно регистрират и заплащат налози. За това сигнализираха наранени търговци и браншови организации във връзка измененията в наредбата за фискалните устройства, които ведомството на Владислав Горанов и Национална агенция за приходите постановат за да преустановят злоупотребите с неотчитане на комерсиалните обороти. Тези ограничения обаче надвишават грижата за фиска и битката против сивата стопанска система и вкарват административна и финансова тежест за бизнеса, недоволстват компаниите.

„ Работещият на ярко български бизнес е съществено обезпокоен от извънредно късите периоди, в които би трябвало да приведе активността си в сходство с условията, както и неразбираемо дефинираните текстове в наредбата ", разяснява на специфична конференция през вчерашния ден Станислав Попдончев от БСК.

Според него първичните оценки на финансовото министерство за спомагателни разноски ще бъдат доста надвишени. Над 100 млн. лева ще коства на бизнеса да отговори на новите условия за касовите апарати. По данни на Национална агенция за приходите към половината от близо 400 000 регистрирани фискални устройства би трябвало да бъдат заменени, а в останалите би трябвало да се вгради специфичен програмен продукт, който да дава отговор на новите механически параметри. Срокът за записаните по Данък добавена стойност компании е 31 март 2019 година, а за останалите - лятото на 2019 година Само за огромните търговски вериги е даден по-голям временен интервал - до края на 2019 година, написа в. " Сега ".

Промените засягат на практика всички търговци, производителите и разпространителите на профилиран програмен продукт, хотели, заведения за хранене, общопрактикуващи лекари, лечебни заведения, счетоводни къщи, куриерски компании. Дори таксиметрови водачи, занаятчии и свободни специалности, както и градският превоз ще би трябвало да сменят касови апарати, показват от БСК. Според специалистите в доста случаи ще е по-изгодно да се закупи ново устройство, вместо да се обновява съществуващото. „ Ако не ползвате касов уред или сте в сивия бранш, то вас това не ви касае и няма и да ви засегне. Ако сте бял и виновен, то към този момент е късно да стартирате, тъй като няма да съумеете. Ако имате 20 търговски обекта, за стартирането на новата версия ще са ви нужни 20 дни, в случай че имате 100 - 60 дни. Но с изключение на да се занимавате с стратегиите, би трябвало да бракувате сегашните си устройства, да обновите старите или да купите нови. И да подадете всички нужни заявления “, сподели Ясен Танев от Българската асоциация за развиване на бизнес програмен продукт (БАРБС).

От Българската асоциация на заведенията (БАЗ) показаха терзание от обстоятелството, че някои текстове в наредбата плануват хипотези, в които би трябвало да се съобщи на Национална агенция за приходите целият код на системата, за всички нейни версии, освен това - без никакви гаранции за опазването на интелектуалната благосъстоятелност в нарушаване на Закона за авторското право. Освен това информацията може да попадне на всички места и непосредствено да накърни ползите на притежателя й. Национална агенция за приходите ще има достъп до персонални и чувствителни данни на съответния търговец и неговите клиенти и контрагенти, а в системата на опазването на здравето - и до пациентите и тяхното здравословно положение, както и до цялата активност на лечебното заведение, без в наредбата да са планувани гаранции за сигурността на този достъп и без каквато и да било отговорност при положение на корист или „ приключване “.

Заради многото проблеми браншовите организации упорстват за промени в законовите разпореждания и пролонгация за осъществяването им с 6 до 9 месеца.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР