Новите хибридни заплахи налагат засилването на киберзащитата на ЕС с

...
Новите хибридни заплахи налагат засилването на киберзащитата на ЕС с
Коментари Харесай

Европарламентът настоя за твърд отговор на кибератаките от Русия, Китай и Северна Корея

Новите хибридни закани постановат усилването на киберзащитата на Европейски Съюз с екип за бързо реагиране в киберпространството и по-тясното съдействие с НАТО, означиха евродепутатите в сряда.

В резолюцията за киберотбрана, призната с 476 гласа на 151 с 36 въздържали се, се отбелязва, че Русия, Китай и Северна Корея, само че и недържавни участници са правили злонамерени хакерски атаки против сериозна инфраструктура в Европейски Съюз, взели участие са в кибершпионаж и всеобщо наблюдаване на жителите на Европейски Съюз, провеждали са дезинформационни акции и са отнемали интернет достъп (например Wannacry, NonPetya).

По-тясно съдействие

Евродепутатите акцентират, че фрагментираните отбранителни тактики на Европа я вършат уязвима за хакерски атаки. Те упорстват страните - членки на Европейски Съюз, да покачат качествата на въоръжените си сили да работят дружно и да засилят съдействието си в киберпространство взаимно с НАТО и други сътрудници.

Това би довело до повече взаимни киберупражнения, образования и продан на военни, набиране на експерти по киберкриминалистика, както и възстановяване на експертните знания в региона на киберотбраната за задачите и интервенциите на Европейски Съюз.

Евродепутатите приветстват два нови киберпроекта в границите на непрекъснатото структурирано съдействие (PESCO): платформа за продан на информация за киберинциденти и екипи за бързо реагиране в киберпространство. Те се надяват, че това ще докара до основаването на европейски екип за бързо реагиране в киберпространство, който да координира, открива и противодейства на груповите киберзаплахи.

Отношенията сред Европейски Съюз и НАТО

В обособена проекторезолюция за връзките сред Европейски Съюз и НАТО, утвърдена с 411 гласa против 151 с 57 " въздържали се ", евродепутатите акцентират, че нито една от двете организации няма цялостния набор от принадлежности, нужен, с цел да се оправи с новите провокации за сигурност, които са все по-малко стандартни и повече хибридни.

В допълнение на подобряването на съдействието в региона на киберсигурността евродепутатите предлагат стратегическите връзки с НАТО да се концентрират върху стратегическата връзка, осведомеността за заобикалящата среда, обмена на класифицирана информация, прекратяването на противозаконната миграция и премахването на пречките пред бързото придвижване на боен личен състав и запаси в Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР