Новите хибридни заплахи налагат подсилването на киберзащитата на ЕС с

...
Новите хибридни заплахи налагат подсилването на киберзащитата на ЕС с
Коментари Харесай

ЕП настоява за по-силна киберотбрана в ЕС и по-тесни връзки с НАТО

Новите хибридни закани постановат подсилването на киберзащитата на Европейски Съюз с екип за бързо реагиране в киберпространството и по-тясното съдействие с НАТО, означиха евродепутатите в сряда.
В резолюцията за киберотбраната, призната с 476 гласа „ за “ против 151 „ срещу “ и 36 въздържали се, се отбелязва, че Русия, Китай и Северна Корея, само че и недържавни участници, са правили злонамерени хакерски атаки против сериозна инфраструктура в Европейски Съюз, взели участие в кибершпионаж и всеобщото наблюдаване на жителите на Европейски Съюз, провеждали са дезинформационни акции и са отнемали интернет достъп (напр. Wannacry, NonPetya).
По-тясно съдействие в региона на киберотбраната
Евродепутатите акцентират, че фрагментираните отбранителни тактики на Европа я вършат уязвима за хакерски атаки. Те упорстват страните членки на Европейски Съюз да покачат качествата на въоръжените си сили да работят дружно и да засилят съдействието си в киберпространство взаимно с НАТО и други сътрудници.
Това би довело до повече взаимни киберупражнения, образования и продан на военни, набиране на експерти по киберкриминалистика, както и възстановяване на експертните знания в региона на киберотбраната за задачите и интервенциите на Европейски Съюз.
Евродепутатите приветстват два нови киберпроекта в границите на непрекъснатото структурирано съдействие (PESCO): платформа за продан на информация за киберинциденти и екипи за бързо реагиране в киберпространство. Те се надяват, че това ще докара до основаването на европейски екип за бързо реагиране в киберпространство, който да координира, открива и противодейства на груповите киберзаплахи.
Отношенията сред Европейски Съюз и НАТО
В обособена резолюция по отношение на връзките сред Европейски Съюз и НАТО, утвърдена с 411 гласа „ за “ против 182 „ срещу “ о с 57 „ въздържали се “, евродепутатите акцентират, че нито една от двете организации няма цялостния набор от принадлежности, нужен, с цел да се оправи с новите провокации пред сигурността, които са все по-малко стандартни и от ден на ден хибридни.
В допълнение на подобряването на съдействието в региона на киберсигурността евродепутатите предлагат стратегическите връзки с НАТО да се концентрират върху стратегическата връзка, осведомеността за заобикалящата среда, обмена на класифицирана информация, прекратяването на противозаконната миграция и премахването на пречките пред бързото придвижване на боен личен състав и запаси в Европейски Съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР