Новите фотоволтаични модули могат да бъдат произведени в желания цвят(снимка:

...
Новите фотоволтаични модули могат да бъдат произведени в желания цвят(снимка:
Коментари Харесай

Фотоволтаиката става красива като… крила на пеперуда


Новите фотоволтаични модули могат да бъдат създадени в стремежи цвят
(снимка: Fraunhofer ISE)

Фотоволтаичните и топлинните слънчеви системи не постоянно се одобряват за естетически прелестно решение за постройката, на която се инсталират. Затова напоследък от ден на ден се търсят „ цветни ” решения – модули с дадени нюанси, които могат да се инсталират на постройката дискретно, да се впишат в прелестен за окото дизайн.

Сега цветните модули, създадени в Института за слънчеви енергийни системи на Fraunhofer ISE, дават нова вероятност, отбелязва. Вдъхновен от феномена, който кара крилата на пеперуди Морфо да блестят в преливащи се нюанси на синьо или зелено, главният механизъм на спектрално селективно отразяване разрешава на готовите модули да бъдат с хомогенно еднообразен цвят без компромис с продуктивността.
още по тематиката
Искате превъзходни ярки цветове за фасадата? Търсите по-приглушени сиви акценти? Няма проблем – може да проектирате цвета на слънчевия модул, с цел да го накарате да изпъкне или пък да се слее със постройката, към която ще бъде инсталиран.

Днес производството на електричество от слънцето посредством фотоелектрични системи е нещо навсякъде. се трансформира в евтина технология за възобновима сила. Появата на покривни слънчеви панели също се радва на софтуерен прогрес. Съвременните слънчеви панели имат и все по-елегантен дизайн, с цел да усилят оптимално привлекателността на постройката.

Слънчевите панели се създават посредством „ нанизване ” на доста (60+) слънчеви кафези, сложени сред стъклен челен лист и ламинирана полимерна основа. Тъй като има празнини сред слънчевите кафези, човек може да съзре основата, когато гледа панела фронтално. Цветът на фона е обичайно ярък, с което изпъква по отношение на тъмните слънчеви кафези.

Дизайнът на панелите може да варира според от марката и модела. В допълнение към вида клетка на панела, задната част, рамката и съществуването на „ шини ” могат да повлияят на крайната хармония на конфигурираните панели. Шините са тънки проводници, са запоени върху слънчеви кафези, с цел да събират и водят електричеството, генерирано от клетките.

„ Невидими ” слънчеви модули

Въпреки това усъвършенстване „ външният тип ” на фотоволтаичните модули към момента не е известна част от дизайна, вземана поради от притежателите на здания и архитектите. Особено когато става въпрос за фасади, малко на брой си показват да интегрират фотоволтаика тъкмо там. Но слънчевите модули имат какво да вършат на стените на постройките – обширни празни пространства, огрявани от слънцето, които могат да се оползотворят.

Поради това откривателите от Института за слънчеви енергийни системи на Fraunhofer ISE във Фрайбург са създали образно привлекателни цветни модули. Цветните съставни елементи могат да бъдат създадени в стремежи цвят и интегрирани елегантно във фасади или покриви. Те даже могат да придадат „ свършек ” на модерните здания с вентилирана „ окачена ” фасада.

Около 93% от слънчевата светлина може да проникне в специфичната повърхностна текстура
(снимка: Fraunhofer ISE)

„ Идеята на тази разработка бе да избегнем оцветяването на защитното стъкло на модулите с пигменти и да имитираме физическия резултат на крилата на пеперудите ”, споделя доктор Томас Кройър, началник на групата за технологии за покритие. Ако стъклото се покрие с пигменти, то модулите ще изгубят част от своята успеваемост, защото светлината към този момент няма да може да прониква гладко до слънчевите кафези.

Вдъхновение от синята пеперуда Морфо

Яркосиньото крило на пеперудата Морфо е забавно събитие. Тези инсекти, които са типични за тропическата джунгла в Централна и Южна Америка, впечатляват с ярко-синия си цвят, който обаче се реализира с помощта на оптичен резултат, а не на пигменти. Крилата на тази пеперуда имат извънредно фина повърхностна текстура. Тя отразява стеснен диапазон от характерни дължини на вълните, което ще рече – отразява избран цвят.

Експертите на Fraunhofer ISE са приложили сходна повърхностна текстура върху задната част на защитното стъкло на фотоволтаични модули, употребявайки вакуумна технология. В взаимозависимост от направата на покритието стъклото може да отразява избрани честоти на слънчевата светлина, създавайки илюзията за блестящо синьо, зелено или алено.

„ Около 93 % от светлината минава през този пласт, като единствено към 7 % се отразяват, с цел да провокират цветовия резултат ”, изяснява Томас Крьоер. Изследователският институт Fraunhofer, основан във Фрайбург, е кръстил своята технология MorphoColour на името на яркосинята пеперуда Морфо.

И нов способ на сглобяване

Цветът самичък по себе си не е задоволителен за образно прелъстителен дизайн. Изследователите от Fraunhofer са разкрили друго решение, с цел да създадат фотоволтаичните системи по-привлекателни. За да се предотврати блясъкът на запоените фотоволтаични кафези през цветното защитно стъкло, учените са създали способ за сглобяване, който имитира резултата на покривните керемиди.

Покривните керемиди се поставят една върху друга, тъй че дъждовната вода да се стича от една към друга. По сходен метод слънчевите откриватели във Фрайбург са подредили фотоволтаичните кафези – в редички, където клетките се припокриват с по няколко милиметра. Така слепени, те образуват по-голям модул. Това основава еднороден повсеместен външен тип без грозни пролуки или забележими свързващи кабели. Можете да гледате фотоволтаичните кафези от разнообразни ъгли и равномерният външен тип си остава все същият.

Естетически приятни енергийни здания

Същото „ цветно ” стъкло, което прави фотоволтаичните панели яркосини или зелени, може да се употребява за покритие и на. Ползата е, че двата продукта (фотоволтаичен панел и термален колектор) могат да се доставят от една индустриална линия, а в това време използването им ще значи еднообразен прелестен дизайн на постройките.

Това дава обещание скоро и фотоволтаични, и термални слънчеви модули да са по едно и също време в един и същи цвят, инсталирани елегантно един до различен по покрива и фасадата на постройката. И когато цветът е съгласуван с останалата част от постройката, резултатът е забележителна хубост в комбиниране с рандеман на електрическа енергия и събиране на топлинна сила. В този смисъл бъдещите домове могат да бъдат красиви, с неповторим дизайн и в същото време енергийно самостоятелни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР