Новите фискални устройства, които печатат бележка с QR-код и които

...
Новите фискални устройства, които печатат бележка с QR-код и които
Коментари Харесай

НАП отричат хакерска атака да е довела до срива

Новите фискални устройства, които печатат записка с QR-код и които на всеки пет минути изпращат известие до Национална агенция за приходите за издадените бележки, са към 56 хиляди.

На 5 март сред 13.30 и 15.40 часа сървърите на Национална агенция за приходите са били неработоспособни. Вследствие на това фискалните устройства на един от производителите стартират да дават известия за неточност и не могат да работят.
 До края на март бензиностанциите би трябвало да дават нови касови бележки
До края на март бензиностанциите би трябвало да дават нови касови бележки

Бележките обаче няма да дават данни за облагата на търговеца

От Агенцията по приходите (НАП) прецизираха, че два часа по-късно казусът в сървъра на Национална агенция за приходите е отхвърлен, само че част от касовите устройства са траяли да имат проблеми с подаването на информация.

Проверката е посочила, че повода е в специфичност на вътрешния програмен продукт на въпросния производител на касови апарати.

От приходната организация отхвърлят сривът да се дължи на хакерска офанзива.
 БСК: Наредбата за касовите апарати е злонамерена и инквизира българския бизнес
БСК: Наредбата за касовите апарати е злонамерена и инквизира българския бизнес

Бизнесът упорства за отсрочване на Наредбата за касови апарати

" Добрата вест е че този проблем се появява в самото начало на въвеждането на новите касови устройства , когато в работен режим са единствено 56 хиляди от общо 400 хиляди обекта. Т ова ще ни разреши да вземем ограничения за отстраняването на казуса преди през септември по новите правила да стартират да работят компаниите, ползващи Софтуер за ръководство на продажбите (СУП). Свързали сме се с производителя на проблематичното фискално устройство и те обясняват аргументите, заради които софтуерът им е позволил това забиване. На 7 март в Национална агенция за приходите ще се организира среща с разработчиците на софтуери за всички типове фискални устройства, с цел да прегледаме софтуерите им и да проверим дали има и други фискални устройства, които по една или друга причина, забиват или дават други неточности при работата си със сървъра на Национална агенция за приходите ", заяви шефът на пресслужбата на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров.
 Държавата повече няма да пуска нови наредби за касовите апарати
Държавата повече няма да пуска нови наредби за касовите апарати

Отлагане на периодите за новата разпоредба към момента не е ясно дали ще има

От Национална агенция за приходите обявиха, че ще предложат да отпадне условието за отпечатване на дневния доклад на всяко едно фискално устройство, който да се предава в Национална агенция за приходите.
Това предложение ще бъде направено, с цел да не се постанова настоящите нови 56 хиляди фискални устройства да бъдат в допълнение осъвременени и отначало сертифицирани.

Остава обаче новото условие устройствата да изпращат до Национална агенция за приходите данни освен за часа и минутата, в която е издадена всяка една касова записка, само че и за секундите.
Според Национална агенция за приходите това изсекване се налагало, тъй като въз основата на тези данни се генерира неповторимият QR код, потвърждаващ идентичността на всяка касова записка. В същото време осъществяването на изсекването не налагало промени в касовите апарати.
 Борисов демонстрира придвижването на горивата от танкера до бензиностанцията
Борисов демонстрира придвижването на горивата от танкера до бензиностанцията

За да спрат тия басни, които се говорят
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР