Новите филмови проекти на най-успешните напоследък на международната арена български

...
Новите филмови проекти на най-успешните напоследък на международната арена български
Коментари Харесай

Най-голямата държавна субсидия за кино отива при Милко Лазаров и Командарев - slava.bg

Новите кино планове на най-успешните в последно време на интернационалната сцена български кинорежисьори – Милко Лазаров и Стефан Командарев, ще получат най-солидно държавно финансиране от първата за годината конкурсна сесия на Националния кино център за игрално кино.

Създателят на „ Ага “ и нов ръководител на Съюза на българските кино дейци Милко Лазаров печели с 664 точки едната дотация в категория игрални филми с индустриален бюджет над 600 000 лева с плана за идната си лента – „ Стадото “, излиза наяве от документите, качени в уеб страницата на НФЦ.

Другата високобюджетна продукция, която НФЦ ще субсидира, е „ Ало “ на създателя на „ Посоки “ и „ В кръг “ Стефан Командарев, който е получил 644 т. За тази категория филми НФЦ отпуска 1 877 000 лева от избрания общ размер за разпределение на първата постоянна конкурсна сесия, който възлиза на 3 877 000 лева Продуценти на двете заглавия са надлежно „ Ред Карпет “ на Веселка Кирякова и „ Арго филм “.

В категорията игрални филми с индустриален бюджет до 600 000 лева, където ще бъдат разпределени средства в размер на 1 260 000 лева от общия размер на дотацията, избрани за финансиране са „ Черни пари за бели нощи “ на креативния тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов (автори на окичеуните с голям брой интернационалните оценки „ Урок “, „ Слава “ и „ Бащата “) с продуцент „ Абраксас Филм “ (655 т.), „ Диви ягоди “ на Татяна Пандурска с продуцент „ Панди “ (618 т.) и „ Притури се планината “ на носителя на премия „ Златен леопард “ от кинофеста в Локарно Илиян Метев и „ Шакона филмс “ (604 т.)

За късометражни игрални филми ще бъдат разпределени средства в размер на 150 000 лева общо сред спечелилите финансиране „ 2 х 2 “ на Андрей Паунов, „ Кръв от къртица “ на Милена Андонова по едноименния популарен роман на писателката Здравка Евтимова и „ Любов “ на Григор Лефтеров. За игрални дебюти са избрани 420 000 лева, само че единствено един план стига до субсидиране на тази сесия: „ Добри родители “ на Кръстю Георгиев – име, зад което от гилдията разпознават шоумена Къци Вапцаров.

В категорията хрумвания за развиване на сюжет и подготовка на план за игрален филм, където ще бъдат разграничени 180 000 лева от общия бюджет, са утвърдени за финансиране 9 заглавия. В Топ 3 са сюжетът на Ирена Иванова и Костадин Бонев „ Остайница “ по дебютния разказ на младата дама, „ 5 пъти, в които татко ми си забравиш чантата “ със сценарист Драгомир Шолев и „ Дъщерята на генерала “ на Милена Фучеджиева. Следват „ Асансьорът “ на Милена Димова и Александър Спасов с продуценти „ Братя Чучкови “, „ Един месец “ на Майя Виткова-Косев, „ Животът, който нямахме “ на Теодора Маркова и екип, „ Инвалид “ на Калин Терзийски, „ Жени отвън приложимост “ на Нели Димитрова и най-после – „ Без крила “ на Ники Илиев и Башар Рахал.

Проект на Ники Илиев за пръв път се класира за държавно подкрепяне.

Сред некласиралите се на тази сесия пълнометражни игрални филми, претендиращи за бюджет над 600 000 лева, също има забавни имена. Няма да получат средства от НФЦ 16 кино лентата, измежду които „ Гамбит “ на Костадин Бонев, „ Юдит “ на корифея Георги Дюлгеров, „ Ноар “ на Иля Велчев, „ Една и съща нощ “ на Костадин Бонев по книгата на Христо Карастоянов за Гео Милев, „ Кастинг “ на Илия Костов, „ Харамийско ехтене “ на Серегй Комитски, „ Светове “ по романа на Владимир Зарев, който е и сценарист на кино лентата с режисьор Георги Костов, „ Измамни усеща “ на Киран Коларов и други

Девет кино лентата с бюджет до 600 000 са отхвърлени, измежду които „ За теб “ на Димитър Коцев-Шошо, „ Случаят Дора “ на театралния режисьор Григор Антонов по концепция на Милко Лазаров, „ Чалга “ на Мариан Вълев (Куката от сериала „ Под прикритие “), „ Шахбокс “ на актрисата Касиел Ноа Ашер. Сред неодобрените за финансиране планове за развиване на сюжет е и „ Под прикритие “ – филмът, игрална версия по сюжет на Теодора Маркова, Георги Иванов, Невена Кертова и Тео Чепилов.

До дни ще станат известни и резултатите от конкурсната сесия за финансиране от страната на интернационалните копродукции с българско присъединяване, споделиха за „ Монитор “ от НФЦ.

Източник: Monitor
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР