Новите документи за самоличност ще съдържат електронен носител с биометрични

...
Новите документи за самоличност ще съдържат електронен носител с биометрични
Коментари Харесай

Новите лични карти - с електронен носител и на същата цена

Новите документи за идентичност ще съдържат електронен притежател с биометрични данни и електронна идентификация. Цената за издаването им остава същата.
 Министерство на вътрешните работи заплаща половин милиард лева за нова система за персонални документи
Министерство на вътрешните работи ще разгласи през днешния ден нова социална поръчка за новото потомство български документи за идентичност, която в началото започва преди две години, само че беше прекъсната след намесата на премиера. 

Предвижда се построяването на център, в който документите да бъдат създавани. Подаването по места се резервира и то ще става по-бързо, защото заявките ще се изпращат по електронен път. На същото гише документите ще бъдат получавани.

Новият център за произвеждане на документи ще бъде със непоколебим достъп и към него ще има и център за административно обслужване.

Ще има опция за подаване на заявки за персонални документи по електронен път. Обикновената поръчка остава 30 дни, а бързата - 3 дни. Променя се срокът на експресната - от 8 часа тя ще бъде от 12 до 24 часа.

Очакванията на Министерство на вътрешните работи са " съвсем всички " европейски компании, които организират такива документи да се явят на търга, което значи, че ще има конкуренция в цените, изясни пред Нова тв зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

В електронният притежател ще има биометрични данни, което разрешава при гранични инспекции да бъде удостоверена самоличността. Новите карти ще дават опция за заплащане на налози и даже да се гласоподава електронно.

Предвиждат се три нови мостри документи за лица, които са подведени под наказателна отговорност. Запазват се главните типове документи - персонална карта, шофьорска брошура, чуждестранен паспорт и уверение за престояване на чужденци. Новост е опцията за удължение на периода на годност на задграничните паспорти за българи, живеещи в чужбина. Те ще важат не пет, а 10 години. Петгодишен период на годност ще имат паспортите за деца. Въвежда се и различен нов документ - карта за престояване на чиновник на НАТО. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР