Новите депутати положиха клетва и поставиха началото на 45-ото Народно

...
Новите депутати положиха клетва и поставиха началото на 45-ото Народно
Коментари Харесай

Новите депутати започнаха работа с искане за промени в изборните правила

Новите депутати поставиха клетва и сложиха началото на 45-ото Народно заседание. В обръщението си към народа и Народното събрание президентът Румен Радев прикани за ясна политическа отговорност на новия кабинет, учреден на правила и полезности. Още в първия пленарен ден политическите сили желаеха промени в изборните правила, а Борисов подава оставката на кабинета си в деловодството на Народното събрание.

Парламентарният звънец ознаменува началото на 45-ото Народно събрание с думите на най-възрастния народен представител Мика Зайкова: „ Мисля, че имаме една-единствена цел, а това е просперитетът на България “, която заяви за оставката на кабинета Борисов 3.

Депутатите поставиха клетва, а петима карантинирани, измежду които водачът на „ ИТН “ Слави Трифонов и Халил Летифов от Движение за права и свободи, направиха това отдалечено.

В обръщението си президентът Румен Радев заяви, че в понеделник стартира съвещания с парламентарните групи за сформиране на ново държавно управление:

„ Постигането на ръководещо болшинство, колкото и да е належащо, не следва да бъде математически общ брой от гласове, тъй като безпринципна коалиция може единствено да задълбочи рецесията “.

Радев разгласи готовността си за служебно държавно управление, в случай че не бъде излъчен кабинет.

В декларация Десислава Атанасова удостовери, че ГЕРБ е подготвена за властта и прикани партията на Слави Трифонов към отговорност.

Тошко Йорданов от „ ИТН “ от своя страна подложи на подозрение вероятността Народното събрание да изкара цялостния си мандат. Той очерта промени в Изборния кодекс, които изключват мажоритарния избор.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова още веднъж заявява, че левицата няма да влиза в договаряния с ръководещите и няма да поддържа препоръчан от ГЕРБ кабинет, само че е подготвена да даде гласове за ръководство, излъчено от новите обединения в Народното събрание.

От своя страна водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ също съобщи подготвеност да поддържа новите обединения, само че с условия.

„ Демократична България “ съобщи готовността си да води договаряния за кабинет с мандата на „ ИТН “.

Мая Манолова от коалиция „ Изправи се! Мутри вън! “ се разгласи за нов основен прокурор и разгласи, че задачата на групировката ѝ е „ извъждане на мутрите от ръководството на страната “.

Предстои депутатите да излъчат управлението на 45-ото Народно заседание – ръководител и негови заместници.

Депутатите прекрачиха прага на 45 парламент на фона на малочислен митинг пред постройката на Народното събрание с гледище за следствие на държавните управления на ГЕРБ и нови избори.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР