Новите данъчни закони на Асен Василев се спънаха в прага

...
Новите данъчни закони на Асен Василев се спънаха в прага
Коментари Харесай

КТ Подкрепа: Асен Василев да изтегли скандалните данъчни закони

Новите данъчни закони на Асен Василев се спънаха в прага на синдикатите. От КТ " Подкрепа " пристигна тежко предизвестие към финансовия министър.

Данъчните закони се оказаха цялостни с неприятни изненади.

Трите най-големи вести, спестени от ръководещите в тристранката, са актуализацията на данъчните оценки на парцелите, данъкът върху бакшишите и наложителното обезпечаване на събирачите на гъби и диви плодове.

 

Във импортираните от Министерския съвет планове на закони за изменение и допълнение на Закона за локалните налози и такси и Закона за облагане на приходите на физическите лица в Народното събрание, са включени текстове, които не са обсъждани в НСТС и директно въздействат върху виталното ниво и осигурителните връзки.

От КТ " Подкрепа " се опълчват остро с писмо до ръководителя на Народно събрание и две отраслови комисии - по бюджет и финанси и правната, че предложенията на Министерски съвет опонират на положителните практики, защото не са съветвани с представителните организации на служащите и чиновниците и на работодателите.

Те упорстват цитираните законопроекти да бъдат върнати на Министерския съвет и да се съблюдава процедурата, написана в Кодекса на труда.

От КТ " Подкрепа " показват и текстовете, които не са съветвани в НСТС, с които се трансформира обсегът на облагаемия приход от трудови правни отношения, което води до в допълнение нарастване на данъчно-осигурителната тежест и директно въздейства върху виталното ниво.

От синдикалната организация се опълчват и на ЗИД на ЗМДТ - Закон за локалните налози и такси, като показват, че се основава опция за внезапно увеличение данъчната тежест върху семействата, което ще се отрази негативно върху виталния им стандарт, а статистиката сочат, че 2/3 от семействата са на витален най-малко, а една трета са под прага на беднотия.

Така може да се окаже, че Василев ще научи по горчив метод урока на предходни ръководещи, пренебрегнали тази другояче единствено съгласувателна процедура - знае се, че преди години синдикатите стопираха по правосъден път повишаване на тока точно тъй като не беше авансово съветвано с тях. Техният глас е единствено консултативен, т.е. не е наложително да промени проектите на държавното управление, само че без такова координиране няма по какъв начин да се мине.

Законопроектите са импортирани в нарушаване на Кодекса на труда, защото не са съветвани с представителните организации на служащите и чиновниците и на работодателите, акцентира в писмо до ръководителя на Народното събрание и шефовете на бюджетната и правната комисии президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов.


КТ „ Подкрепа “ упорства цитираните законопроекти да бъдат върнати на Министерския съвет и да се съблюдава процедурата, написана в Кодекса на труда, написа в писмото.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР