Новите чипове ще са доста по-икономични и производителниСтруктура на новата

...
Новите чипове ще са доста по-икономични и производителниСтруктура на новата
Коментари Харесай

Intel е близо до квантова алтернатива на CMOS

Новите чипове ще са много по-икономични и производителни

Структура на новата магнитоелектрическа спин-орбитална логичност MESO (източник: Intel)

Още от 80-те години на предишния век електрониката разчита главно на полупроводниковата технология CMOS (complementary metal-oxide-semiconductor). Нейните преимущества са добре известни, само че капацитетът й към този момент е съвсем привършен, заради доближаване на границите на софтуерните правила в производството на чипове.

На дневен ред в този момент е въпросът за прехода към друга технология, способна да обезпечи по-нататъшно понижаване на енергийната консумация, повишение на продуктивността и степента на интеграция. Intel към този момент създава логичен устройства от последващо потомство взаимно с учени от Калифорнийския университет Бъркли и Националната лаборатория Лорънс Бъркли.

Става въпрос за магнитоелектрическо спин-орбитално (MESO) логическо устройство. За разлика от CMOS устройствата, работата на които е обвързвана с потоци електрони, MESO се възползва от резултата на спин-орбитална трансдукция, който отразява връзката сред спина на електрона и магнитното поле, създавано от придвижването му към атомното ядро.

Прототипът на логическо MESO устройство на Intel употребява нов квантов материал, построен при стайна температура, и магнитоелектрическо превключване. Според откривателите, MESO има капацитет да понижи напрежението 5 пъти, а силата на превключване – 10-30 пъти, в съпоставяне със актуалните логичен схеми, изготвяни по технология CMOS.
още по тематиката
Според други оценки, логическите микросхеми и памети, които употребяват технология MESO, ще превъзхождат актуалните си CMOS аналози от 10 до 100 пъти в енергийната успеваемост и 5 пъти в степента на интеграция.

Intel търси революционни, а не еволюционни подходи за калкулации в ерата оттатък CMOS. Технологията MESO е построена към нисковолтови връзки и нисковолтови магнито-електрически материали. Тя сплотява нововъведенията на квантовите материали с компютърните технологии, разясняват от компанията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР