Новите 7 балнео- и СПА дестинации ще бъдат включени във

...
Новите 7 балнео- и СПА дестинации ще бъдат включени във
Коментари Харесай

Ангелкова: Седемте балнео и СПА дестинации на интерактивна карта

Новите 7 балнео- и СПА дестинации ще бъдат включени във всички събития, с които разпространяваме България, и ще насърчат в допълнение притока на повече туристи от страната и чужбина към вътрешността на страната. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на финалната полемика в София за показване на дестинациите.

Тя благодари на всички общини и специалисти, които се включиха с хрумвания, с цел да се стигне до финалната фаза на плана, и изрече признателност за усърдния труд на работната група към министерството, която заключи предложенията им.

По време на полемиката бе показан капацитетът на Софийската балнео- и СПА дестинация, чието начало се корени в древността още от термите на Константин Велики. Включените обекти вършат столицата ни с нейните 30 минерални извора един от най-предпочитаните региони за уелнес и медикъл туризъм освен в страната, само че и в района. Обсъдени бяха и опциите на „ Старопланинската “ СПА и балнео дестинация.

Можем да отчетем много по-голям растеж на визити и на задгранични, и на български туристи, сподели министър Ангелкова и напомни данните на Национален статистически институт за осеммесечието на 2018 година – от януари до август страната ни е посетена от близо 7 млн. непознати туристи, като растежът в броя им е близо 6 на 100 по отношение на същия интервал на миналата година. За да можем да продължим тренда, е належащо да засилим интереса към профилираните типове туризъм, измежду които балнео- и СПА, културно-историческите, винено-кулинарните и други профилирани направления заемат водещи позиции. Така ще реализираме стратегическата си цел за преобразяване на България в конкурентна дестинация за първокласен целогодишен туризъм, сподели още тя.

Министърът разясни също, че преди днешната заключителна среща останалите дестинации по плана бяха обсъждани на още 4 полемики с присъединяване на сектора и локалната власт – в гр. Сандански, Стара Загора, Варна и Велинград. Те бяха доста потребни като продан на визии и ни дават още по-голяма убеденост, че вървим по верния път. Разработването на балнео- и СПА направленията е част от цялостната тактика на министерството за одобряване на България като целогодишна дестинация. Смисълът на плана е не да стартира от нулата, а да надгражда стабилно това, с което към този момент разполагат районите, и то на база високо качество, с цел да бъдат още по-конкурентни, уточни министър Ангелкова.
Интерактивната карта за балнео и СПА дестинациите ще бъде подготвена след към месец. До към два месеца дестинациите ще бъдат включени и в платформата I love Bulgaria. Надявам се на интернационалната борса в Лондон да можем да покажем интерактивната карта за СПА дестинациите. За рекламните материали ще отнеме повече време, тъй като те са свързани с обособена социална поръчка, добави министърът пред медии.

Дестинациите обгръщат 58 обитаеми места в цялата страна. За да бъдат ангажирани необятен кръг заинтригувани, бяха поискани мнения от 50 общини, като 30 от тях изпратиха позициите си. Те станаха основа за създаване на плана, стана ясно от думите на министър Ангелкова. Проверявайки дадена дестинация, потребителите ще могат да получават информация за минералните води в района, за показанията и противопоказанията им, за климата, за какви болести и профилактики са подобаващи, за СПА обектите с публично предопределение, за околните туристически атракции и така нататък

В разискването на Софийската и Старопланинската балнео- и СПА дестинации участваха специалисти, представители на сектора и на локалната власт. Сред тях бе и зам.-кметът на София доцент доктор Тодор Чобанов. Той благодари на Министерството на туризма за дейните старания за поощряване устойчивото развиване на СПА туризма по този начин, че да надгражда към този момент постигнатото и да наложи България на интернационалния пазар за балнеоуслуги.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР