Новите 22-ма членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) положиха клетва

...
Новите 22-ма членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) положиха клетва
Коментари Харесай

Цачева към новите членове на съдебния съвет: Противопоставянето не работи за съдебната власт и държавността

Новите 22-ма членове на Висшия правосъден съвет (ВСС) поставиха клетва в зала " Тържествена " на Съдебната палата с пожелания за здраве, кураж и апел за запазване на независимостта на правосъдната власт и отбягване на несъгласията. Заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев увери, че новите членове на кадровия орган могат да разчитат на помощ от депутатите, а министърът на правораздаването Цецка Цачева прочете и приветствен адрес от президента Румен Радев.

" Най-важно е да върнем доверието в правосъдната система. Всеки прокурор, арбитър или следовател би трябвало да се усеща показан в този правосъден съвет, определен по нови правила. Тази представителност, която вие получихте, ще ви даде сили да преодолеете в огромна част недоверието на огромна част от жителите в правосъдната власт. Противопоставянето не работи в полза на правосъдната власт и държавността. Напротив, пречи. Споровете отвън смислените полемики, постоянно с детайл на персонални нападки, са неразбираеми за огромна част от обществото. Остава горчив привкус за нещо незряло ", съобщи Цачева в част от обръщението си към новите членове на съвета.

Тя благодари на отиващия си състав за взаимната работа през последните пет месеца. Пожела им триумф и доста сила. " Мислете за общата ни отговорност и подпомагайте общите ни старания ", съобщи още министърът на правораздаването. Тя пожела на новия състав " здраве, кураж и мъдрост ", както и да се преодоляват компликациите с лекост. " Не забравяйте, че една от най-важните задания пред всеки Висш правосъден съвет е да пази независимостта на правосъдната власт и да работи за ползите на обществото. "

" България в този момент вас цяла гледа " – това звучи напълно на място. Днешният ден носи тежест и отговорност. Българското общество е болно и чака решение на своите проблеми, и е обърнало взор към правосъдната система ", стартира обръщението си заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев.

Той пожела на новите членове на съвета да се управляват от правилата на правото и да не позволяват въздействие - нито икономическо, нито политическо.

" Ако не го допуснете, то няма да ви споходи. Днес стартира биографията, която сфорирахме дружно. Аз съм съизвършител, усещам се виновен за това, което ще извършите вие, което ще създадем дружно. Може да разчитате на помощта на българското Народно заседание, на депутатите в напъните да разрешите всички въпроси ", съобщи още Нотев.

След тържествените приветствия, измежду които и на представляващия към този момент някогашния състав на съвета Димитър Узунов, новите членове поставиха клетва и си направиха обща фотография. В 15 ч. те ще участват на първото съвещание, на което ще бъде избран представляващ.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новият Висш съдебен съвет (39)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР