Новините за свръхвисоките цени на електроенергията се редуват с тези

...
Коментари Харесай

Ново рязко поскъпване на природния газ - с 20.5% от септември

Новините за свръхвисоките цени на електрическата енергия се редуват с тези за рекордните стойности на природния газ, които пък провокират още по-високи цени на тока. От 1 септември цената на газа към този момент е 69.4 лева./мВтч без такси за транспорт, достъп, данък и Данък добавена стойност. За съпоставяне цената му през август бе 57.60 лева./мВтч или това е нарастване от 20.5%. А за същия месец преди година тя е била 22.46 лева./мВтч. Или има повишаване от над три пъти

Новите цени бяха избрани през днешния ден от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) и влизат в действие незабавно. Те обаче несъмнено ще бъдат последвани от още по-високи стойности през октомври, защото е малко евентуално международните тържища да отбележат поевтиняване на природния газ. Пазарната съставния елемент бе включена в ценовата формула през март м.г., когато бяха предоговорени и.

Според изпълнителния шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов измежду главните аргументи за повишаването на природния газ са по-голямото търсене и дефицитът на суровината на интернационалните пазари. Според специалистите - за България особено, има и различен проблем и това е неналичието на действителна диверсификация на източниците, посредством която да се реализиран по-конкурентни цени.

И въпреки всичко - цените за България остават на доста по-ниско равнище спрямо постигнатите на интернационалните тържища. Например - от юли насам цените на нидерландския хъб TTF (в сегмента " Ден напред " ) са сред 40-47 евро/мВтч.

Все по-вероятно наподобява повишаването на газа да провокира изключителна смяна на цените на парното, топлата вода и електричеството, създавано от тези централи.
Фотограф: Юлия Лазарова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР