Новините за огнения апокалипсис в Гърция потресоха света. Поне 70

...
Новините за огнения апокалипсис в Гърция потресоха света. Поне 70
Коментари Харесай

В Гърция е обявен тридневен национален траур заради жертвите от пожарите

Новините за огнения апокалипсис в Гърция потресоха света. Поне 70 души починаха в опустошителните пожари, които бушуват от през вчерашния ден към Атина. Те са най-смъртоносните в Гърция от десетилетие. В телевизионно послание министър председателят Алексис Ципрас сподели,че нещастието е непоносима и разгласи тридневен народен печал в страната. Ранените са стотици, измежду тях е и българска гражданка. Европейска комисия задейства механизма за гражданска отбрана в помощ на Гърция. България е в подготвеност да се включи в помощта за преодоляване на стихията.

Най-много починали има в курортното населено място Мати, покрай град Рафина и на 30-ина километра източно от Атина. Най-младата жертва е 6-месечно бебе, което е умряло от обгазяване. Пламъците породиха през вчерашния ден следобяд при вятър със скорост 100 километра в час.
Стаматина Кацару, жителка на Мати: Погледнах зад къщата и видях огъня. Беше като пъкъл. Ад! Ставрула Малири, говорителка на пожарната работа: Въпреки незабавната готовност на екипите ни, интензивността напразно и на огъня доведоха до стремително разгръщане на огнищата към обитаемоте места. Жертвите не са имали време да избягат, макар че са били единствено на няколко метра от морето.   Няма заплаха за живота на потърпевшата при пожарите в Гърция българка Няма заплаха за живота на потърпевшата при пожарите в Гърция българка
Българка е потърпевша при пожарите в региона на Атина, заяви посолството ни в гръцката столица. Жената е с изгаряния в болница, няма заплаха за живот...

Хора бяха открити изцяло изгорели или задушени в домовете или колите си.
Василис Андриопулос, чиновник на Червения кръст: Рано сутринта, за жалост, открихме на това място 26 души - мъже, дами и деца. Прегърнали са се в последните си мигове.
Не е ясно какъв брой хора още може да са били погълнати от стихията. Бреговата защита претърсва плажовете за оживели. Така са били избавени към 700 души, 19 са били извадени от водата.
Никос Ставринидис, гражданин на Мати: Избягахме към морето, влязохме във водата и се опитхме да се отдалечим допустимо най-вече от пушеците. Ужасна беше гледката на давещи се около мен, без да мога да им оказа помощ.
Медицинска помощ в лечебни заведения са получили над 170 души. На 11 от тях има заплаха за живота. Премиерът на Гърция разгласи тридневен народен печал.
Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция: Няма думи да се опишат възприятията, които всички изпитваме в този миг. Страната претърпява невиждана покруса. Десетки изгубиха живота си. Това е отвратително.
Алексис Ципрас съобщи, че нещастието към Атина може да е провокирана съзнателно, защото 15 пожара са зародили по едно и също време към столицата. За следствие на тази версия Съединените щати предоставиха дронове. А Еврокомисията задейства Европейския механизъм за гражданска отбрана. Готовност за оказване на противопожарна помощ на Гърция показаха всички членки на Евросъюза. Премиерът Бойко Борисов е декларирал пред Ципрас, че България е подготвена да изпрати 50 огнеборци с две пожарни коли. Кипър към този момент изпрати 60 пожарникари, а Испания - два противопожарни самолета.
 Сформиран е спешен щаб в българското посолство в Атина поради пожарите Сформиран е спешен щаб в българското посолство в Атина поради пожарите
Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев беседва с краткотрайно ръководещия българското посолство в Атина Веселин Иванов във връзка със с...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР