Новините през последните две години изхвърлиха много хора от обичайния

...
Новините през последните две години изхвърлиха много хора от обичайния
Коментари Харесай

Тревожност, безсилие, паника – как да се справяме с лошите новини, които ни заливат?

Новините през последните две години изхвърлиха доста хора от нормалния им коловоз. Като похлупак пристигна и войната в Украйна – толкоз близо до нас. Тревожност, боязън, суматоха, възприятие на изтощение и неспокойствие...Потоп от информация ни залива от всички страни – мъчно е да се ревизира за меродавност, не може обективно да се проучва, не може да се повлияе по никакъв метод на събитията.

В същото време мнозина изгубиха убеденост в бъдещето си. Всички тези прекарвания са естествени съгласно психолозите. Но те са изтощителни, нарушават благосъстоянието на индивида и могат да доведат до недомислени дейности на фона на суматохата. Какво можем да създадем тъкмо в този момент, с цел да ни е по-леко?

Как да се оправим с безпокойството и суматохата на фона на мрачните вести?

1. Четем новините умело. Ясно е, че на фона на напрегната обстановка мъчно ще можете да се откажете да гледате новините. Но по силите ви е да извършите този развой по-безопасен за вашето психическо положение. Защита от операции - пробвайте се да изключите изцяло от гледане източниците на информация – медиите, обществеността в обществените мрежи, в които създателите придават прочувствено оцветяване на текстовете си, смесвайки персоналното си мнение с обстоятелства и спекулирайки с вашите усеща.

Изберете за себе си единствено 1 до 3 потвърдени източника, които изсъхнало показват обстоятелствата - и ги прочетете, като ограничите времето, което отделяте за това. Най-добрият вид е да отделяте 20-30 минути за четене на новините по 2-3 пъти дневно.

 жена, вестник

Борете се с клопките. Може да имате предпочитание непрекъснато да „ наблюдавате “ новинарските излъчвания, да актуализирате страници, да превъртате през емисията, да преглеждате мнения. Всички тези фактори утежняват положението на суматоха, не ви разрешават да се отпуснете. Опитайте се да се държите в границите на горния график.

Защитете децата си. Опитайте се да ограничите достъпа на децата си до отрицателната информация. Не гледайте новините пред тях - телевизионните стратегии и каналите в YouTube постоянно оказват напън върху страстите и покачват нервното напрежение.

Ако детето ви задава въпроси, отговаряйте почтено, само че допустимо най-кратко и сдържано. Опитайте се да избягвате прочувствените оценки на протичащото се. Най-често суматохата нараства на фона на общественото другарство - с родственици, сътрудници, другари, хора във форумите, тъй като обменяте огромно количество фрагментирана информация от разнообразни източници и придавате ярка прочувствена багра на всеки факт в диалога.

Най-добрият метод да избегнете този стресов фактор е да се опитате да не влизате в такива полемики, да избягвате празното разискване на политически събития, да не се поддавате на опитите да ви въвлекат в диалог и да покажете страстите си.

 дами

2. Отървете се от нарасналата тревога и суматохата

Опитайте се да се концентрирайте върху ежедневните си действия, поучават психиатрите. Правете това, върху което имате цялостен надзор сега: Съсредоточете се върху работата. Направете лист със задания, разделете ги на подзадачи, задайте си крайни периоди, придържайте се към проекта. Ако е допустимо, поставете телефона си в самолетен режим, затворете разделите за вести и обществени медии в браузъра си и помолете сътрудниците си да не приказват с вас на политически тематики.

Подобна грижа за себе си може да ви помогне да почувствате чисто физически, че контролирате живота си. Измийте лицето си, измийте зъбите си, правете лека гимнастика, разходете се на чист въздух под обичаната си спокойна музика, вземете релаксираща вана. Погрижете се за домакинските отговорности. Можете също да почистите къщата, да приготвите вкусна вечеря, да сортирате движимостите, да извършите лист за извършване на покупки в семейството.

Направете елементарен проект. Обмислете дейностите си за този и идващия ден - не повече. Какво би трябвало да извършите? Животът продължава и не трябва да се изпуска отвън надзор поради вълната от суматоха. Не мислете напред, фокусирайте се върху непосредствените неща - това ще помогне за възобновяване на яснотата на съзнанието ви.

 жена

3. Подгответе се умерено за изключителни обстановки

Пълното „ изпадане “ от подтекста на събитията също е нездравословно, пък и надали ще съумеете. Но можете да вземете самодейността, тъй че събитията да не ви изненадат: Подгответе се за изключителни обстановки. Не знаем какво ни чака на следващия ден, само че в нашите сили е да създадем всичко допустимо за нашата сигурност при положение на изключителна обстановка.

Можете да съберете „ обезпокоителен куфар “ - поставете в него документи, част от спестяванията си, неща от първа нужда. Можете също да ревизирате датите на имунизация и да удължите паспорта си. Анализирайте отрицателните сюжети.

Основната причина за тревога и суматоха е чувството за загуба на надзор над обстановката. За да се справите с него, направете следното упражнение. Вземете лист хартия и писалка и си задайте следните въпроси:

Кои са най-лошите вероятни сюжети? Колко евентуални са те, само че отговаряйте без страсти, а въз основата на сухи обстоятелства. Какво мога да направя, в случай че всяка от тези най-лоши варианти се сбъдне? Какъв проект за деяние ще имам за всеки детайл. Сега, когато не потискате страховете си, а умерено ги анализирате и обмисляте решения, възприятието на беззащитност ще изчезне или най-малко ще намалее.

 жена

4. Молба за помощ

Ако обаче чувствате, че не можете сами да се справите с тревогата и суматохата или пък тези страсти ви предизвикват физиологични проблеми като болки в сърцето, проблеми с дишането и други тогава си коства да потърсите помощ от психолог или психотерапевт. Това може да стане персонално или онлайн. Лекарят ще ви помогне да се справите със страховете и в случай че е належащо, ще предпише къс курс на фармакотерапия за угнетяване на нервното напрежение.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР