Новини от Варна, региона и светаПроф. Кантарджиев: Сега е времето

...
Новини от Варна, региона и светаПроф. Кантарджиев: Сега е времето
Коментари Харесай

Сега е времето на ваксините против грип

 Новини от Варна, района и света

Проф. Кантарджиев: Сега е времето на имунизациите срещу грип

Днес, 14 Септември 2019 09:51

Източник: Nova TV   

(0)    (0)

 

" Сега е времето на имунизациите ". Това сподели в изявление за предаването " Събуди се " по Нова телевизия шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. доктор Тодор Кантарджиев.

Той е на мнение, че интелигентният човек би трябвало да организира диалог с лекаря си и да вземе решение, дали да си постави ваксина и да си купи потивогрипните препарати, с цел да избегне затрудненията.

" Щамовете са познатите, няма да има нещо неповторимо. Грипът е нещо познато, всяка година го има ", разяснява професорът и посъветва да си мием ръцете, да употребяваме кърпички на спиртна основа, да заобикаляме кихащите хора и у дома да имаме една-две маски.

Той посочи също по този начин, че слагането на противогрипната ваксина не значи, че няма да се разболеем от грип, но ще избегнем затрудненията му.

Плодовете и зеленчуците оказват помощ в битката с грипа. Витамините са доста потребни, акцентира още Кантарджиев.

Припомняме, преди дни доктор Гергана Николова от УС на Българския лекарски съюз заяви, че вариантите, които ще ни нападат тази година са " Бризбейн ", " Канзас ", " Колорадо " и " Пукет ".

Д-р Николова заяви, че първите противогрипни ваксини към този момент са пристигнали у нас. Тя подсети, че времето за слагането им е точно в този момент, защото грипът ще пристигна пред декември и януари, а на организма му би трябвало време с цел да построи имунна отбрана.

Всяка година снегът ни изненадва, по този начин е и с грипа, когато всички към нас са се разболели, тогава се сещаме, означи доктор Николова.

Тя акцентира, че за хората с хронични болести грипът крие съществени опасности и разясни, че децата също могат да бъдат имунизирани, като се съблюдава имунизационният календар.

Д-р Николова настоя за ясни медицински стандарти и критерии по отношение на определянето на хората над 65 години, за които ще бъде обезпечена безвъзмездна противогрипна ваксина. Причината е, че НЗОК е сложила предел за имунизация на 10% от това население.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР