NOVINI.BG потърси Владимир Тодоров, който е председател на Българската асоциация

...
NOVINI.BG потърси Владимир Тодоров, който е председател на Българската асоциация
Коментари Харесай

Експерт: Очаквам по пътищата да настане касапница след падането на извънредното положение

NOVINI.BG потърси Владимир Тодоров, който е ръководител на Българската асоциация на застраховани и потърпевши при произшествия за коментар по отношение на тежките пътно-транспортни катастрофи, макар изключителното състояние и понижения трафик.

„ Нека да кажем въпреки всичко, че на фона на по-малкия трафик имаме и по-малко ПТП. От началото на годината са починали 100 души при произшествия, което е по-малко в съпоставяне със същия интервал за предходната година, само че все пак не престават злополуките.

Причините са сложни пътната сигурност съдържа доста фактори, които въздействат директно, само че това което е най-видимо и най-лесно може да се оправи без законодателни промени, е монтирането на спомагателни камери за скорост, които са доста малко в България. При 20000 км пътна мрежа има 200 камери и това е извънредно незадоволително. Има камери ситуирани и на АПИ и на тол системата, само че те не се употребяват за надзор на скоростта, а точно скоростта е главната причина за злополуките. Също по този начин нямаме построени системи за междинна скорост нямаме и обединен център за обработка на нарушаванията.

Друг проблем е и образованието на младите водачи. Системата продължава да бълва не добре подготвени водачи, тъй като огромна част от тях вземат единствено по 12 часа кормуване без да са стъпвали на автомагистрала или да са карали в тъмната част на деня и считат, че за 0- 15 часа към този момент са научени. Но това не е по този начин. Те просто са взели брошура. Няма надзор върху това образование и се разчита единствено на автошколите, които не постоянно са правилни.

Друг проблем е и остарелият автопарк в страната. България е автоморгата и гробището на Европа. Над 60-70% от колите са над 15 или 20 годишни.

Този комплекс от фактори води до протичащото се по пътищата.

„ Проблем са и глобите. Дори и да си мислим, че са строги - в българина съществува едно възприятие на безотговорност, което не го кара да съблюдава разпоредбите. Големият проблем е, че може десетки пъти да наруши разпоредбите и да не получи глоба. Това е разликата даже с нашите прилежащи страна. Всички знае какво се случва, в случай че се нарушат разпоредбите в Гърция и по какъв начин българите съблюдават там законите.

При нас не се случват нещата, тъй като Законът за административните нарушавания и санкции е от 1968 година. Процедурата за налагане на санкции е от социалистическо време и тя не е работеща. Процедурата е дълга и може да се заобиколи закона и нямаме бързо и дейно наказване, тъй като ето този закон е някаква свещена крава. Депутатите не желаят да го трансформират и крайният резултат е бързи наказания “, сподели Владимир Тодоров.

На въпрос какво чака след края на изключителното състояние, пред NOVINI.BG той отговори: „ Очаквам кланица, изключително с тази ниска цена на горивото сега. Както нямаме и задоволително наркотестове, ще се следи усилване на ПТП “.

„ В момента набираме средства за закупуване на такива проби, с цел да може в петък, събота и неделя да има всеобщо тестване “, съобщи още Тодоров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР