Новината за запора на имуществото и банковите сметки на бизнесмена

...
Новината за запора на имуществото и банковите сметки на бизнесмена
Коментари Харесай

Ройтерс за акцията срещу Прокопиев: България е най-бедна, най-корумпирана и последна по-свобода на медиите

Новината за запора на имуществото и банковите сметки на предприемача и притежател на медии Иво Прокопиев стигна до организация Ройтерс, която го цитира с думите, че дейностите са опит на страната да накара самостоятелните медии да мълчат. Медията акцентира, че подготвяният иск за над 199 милиона лв. от Комисията за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ) е обвързван с приватизационна договорка от преди 17 години.

На фона на тази информация организацията напомня, че България е най-бедната страна в Европейски Съюз и според  Transparency International е и най-корумпираната, че е основала Комисията, с цел да конфискува нелегално добити активи на корумпирани предприемачи и държавници и босове на проведената престъпност.

46-годишният Прокопиев отхвърля да е правил каквито и да било злоупотреби. Той споделя, че комисията е употребена за заплашване на публицисти във авторитетния финансов вестник " Капитал " и новинарския уеб страница " Дневник ", на които е мажоритарен собственик, написа още Ройтерс и напомня, че български съд е постановил през 2004 година, че няма нередности в приватизацията на " Каолин ", в която в този момент се е прицелила КОНПИ.

" Свидетели сме по какъв начин държавна институция с доста необятни пълномощия е употребена като бухалка и инструмент за принуда ", споделя Прокопиев на конференция. " Нямаме никакви подозрения за крайната цел на това... да подчини публицистичната позиция на две от дребното самостоятелни медии в България ".

В същото време ръководителят на комисията Пламен Георгиев съобщи, че съдът е замразил акции и дялове на Прокопиев допълнително от 40 компании по искане на Комисията, само че че това нямало да попречи на работата на новинарските му организации.

Пет десни партии, които не са показани в Народното събрание, стачкуваха против дейностите на Комисията, написа още Ройтерс. Някои политически анализатори също видяха в тях опит на страната да накара самостоятелните медии в страната да мълчат.

" Това деяние в действителност наподобява ориентирано против хора, които съставляват свободните медии в България ", споделя Даниел Смилов, анализатор в Центъра за демократични тактики, представен от Ройтерс.

България е 109-а измежду 180 страни в Световния показател на свободата на пресата, напомня Ройтерс и акцентира, че това е най-ниската позиция на страна от Европейския съюз. В същото време, когато влезе в Европейски Съюз през 2007-а, страната беше 51-а в показателя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР