Новината за смъртта на излежаващия многогодишна присъда в затворническа колония

...
Новината за смъртта на излежаващия многогодишна присъда в затворническа колония
Коментари Харесай

Светът е категоричен: Убиецът на Навални се казва Путин

Новината за гибелта на излежаващия многогодишна присъда в затворническа колония Алексей Навални шокира света и бе коментирана от голям брой политически водачи и общественици.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разяснява новината по време на брифинг с немския канцлер Олаф Шолц. Днес той е на посещаване във Федералната република. Зеленски беше безапелационен, че същинският палач на Навални е съветският държавен глава Владимир Путин който назова " създание ".

" Току-що стана известно, че Алексий Навални е умрял в съветски затвор. Очевидно е, че той е погубен от Путин, както хиляди други измъчвани хора поради това създание. Путин не го интересува кой ще почине, стига да резервира позициите си ", сподели украинският президент. 

А немският му сътрудник добави, че съветският опозиционер е платил с живота си за смелостта си да се върне в Русия.

" Европейски Съюз държи само съветските управляващи виновни за гибелта на Навални. Той се бореше за полезностите на свободата и демокрацията. В името на своите идеали той направи най-голямата жертва. Изказвам най-дълбоките си съболезнования на фамилията му. И на тези, които се борят за народна власт по света в най-мрачните условия ", заяви ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.  

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също излезе с позиция:

„ Дълбоко разтревожени и натъжени сме от новината за гибелта на Алексей Навални. Путин не се опасява от нищо толкоз мощно, колкото се опасява от инакомислието на личния си народ. Мрачно увещание за това какво съставляват Путин и неговият режим. Нека се обединим в нашата битка за отбрана на свободата и сигурността на тези, които се осмеляват да се изправят против автокрацията. “

Разследващият публицист Христо Грозев, чийто екип " Белингкет " разкри в елементи схемата към отравянето на опозиционния водач Алексей Навални през 2020 година, разяснява гибелта му в обществената мрежа " Екс " (бившия Туитър).

" Днес Навални бе дефинитивно погубен от Путин ", написа той.

Именно Христо Грозев бе в основата на документалния филм " Навални ", който завоюва премия " Оскар ".

На гибелта на опозиционния водач реагираха и български политици. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа в профилите си във Facebook и Инстаграм:

" Навални е мъртъв?! Не - Навални е погубен! Режимът го умъртви! Това е ликвидиране против демокрацията. Необходим е мощен напън върху Кремъл и повече помощ за Украйна. "

Президентът на Латвия Едгар Ринкевич също бе безапелационен, че килърът на Навални е в Кремъл. 

" Каквото и да мислите за Алексей Навални като политик, той просто беше брутално погубен от Кремъл. Това са обстоятелствата и това е, което би трябвало да знаете за същинската природа на настоящия съветски режим. Моите съболезнования на фамилията и приятелите му ", сподели той.

Според външния министър на Чехия Ян Липавски гибелта на Навални демонстрира, че Русия се е трансформирала в жестока страна, която убива хората, които мечтаят за по-добро бъдеще.

Британският министър председател Риши Сунак изрази също изрази съболезнования към фамилията на Навални и го дефинира като  " най-ревностния бранител на съветската народна власт " и човек, показал невероятна храброст през целия си живот. 

" Тази гибел е още едно доказателство, че за диктаторите човешкият живот няма стойност. Режимът на Путин, сходно на режима на Лукашенко, в устрема си да резервира властта, се отървава от съперниците си по всевъзможен метод ", разяснява и Светлана Тихановска, която бе претендент президент на опозицията в Беларус.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР