Новината за присъединяването и на Канада бе разпространена, докато премиерът

...
Новината за присъединяването и на Канада бе разпространена, докато премиерът
Коментари Харесай

Тихоокеанското търговско партньорство се възражда през март без американците

Новината за присъединението и на Канада бе публикувана, до момента в който министър председателят Джъстин Трюдо бе на Световния стопански конгрес в Давос

Още по тематиката
Какво промени Тръмп за една година ръководство
от Дневник,15 яну 2018
Германия: Решението на Тръмп за ТРР е бизнес опция за нас
от Дневник,24 яну 2017 Търговското съглашение за тихоокеанско съдействие (TPP), от което президентът Доналд Тръмп отдръпна Съединени американски щати в първите дни на мандата си, ще бъде възродено под ново име през март от 11 страни от региона. Това ще стане в Чили, където министри ще слагат подписите си под ревизирана версия на съглашението, заяви японският министър на стопанската система.

Според комерсиалния министър Тошимицу Мотеги договорът ще се назовава Цялостно и прогресивно съглашение за транстихоокеанско съдействие (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership или CPTPP). То ще бъде известно и като TPP-11. То ще включва Австралия, Бруней, Канада, Чили, Япония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам. Заедно със Съединени американски щати те подписаха ТРР на 4 февруари 2016 година в последните месеци от мандата на президента Барак Обама. След отдръпването на Съединени американски щати останалите се договориха през ноември да запазят главните детайли на съглашението и да договарят върху подобряването му.

Канада удостовери, че се включва, откакто на договарянията в Токио бе открит отговор на настояването на Отава да получи отбрана на свои културни артикули като филми, телевизионни излъчвания и музика. Както Канада, по този начин и Виетнам, който се притесняваше за отбрана на трудовия си пазар, ще разменят след подписването обособени писма по интересуващите ги проблеми с всяка от останалите 10 страни.

Споразумението е отворено за нови членове

Австралийският министър председател Малкълм Търнбул съобщи предходната седмица, че ТРР-11 ще е отворено за вероятно включване на Съединени американски щати. Мотеги уточни, че ще изясни на Вашингтон какъв брой значимо е съглашението и ще се опита да убеди американците да не стоят отвън него.

На 3 януари 2018 година лондонският Financial Times заяви, че Англия се интересува и даже е почнала неофициални диалози за вероятно влизане в ТРР-11, откакто настъпи Brexit. Зам.-министърът на търговията Грег Хендс съобщи, че въпреки съглашението да обгръща сега само тихоокеански страни, няма официално географско ограничаване, което да попречи на британците да се включат. До напускането на Европейски Съюз в края на март 2019 година държавното управление в Лондон няма право да води договаряния за външна търговия, защото това е пълномощия на Европейската комисия в Брюксел.

Добра вест за Абе

На самодейността за ТРР постоянно се е гледало като на опит за балансиране на китайската икономическа мощност в региона, заради което присъединяване на северноамерикански страни се счита за съдбоносно.

Новината е огромна победа за държавното управление на японския министър председател Шиндзо Абе, което интензивно лобираше за избавяне на ТРР. Според Абе договореността ще помогне за икономическия напредък и промените в страната. Това е и знак на уговорката да бъде бранена свободната и многостранна търговия във времена, когато Тръмп прокарва политики, поставящи " Америка преди всичко ".

В Давос канадският министър председател Джъстин Трюдо назова съглашението " вярната договорка ", а комерсиалният министър на страната уточни в особено изказване, че са отстранени противоречивите текстове за интелектуалната благосъстоятелност и че са реализирани по-добри условия с Япония в автомобилопроизводството. За Канада договорката идва във значим миг - до момента в който се водят договаряния с Мексико и Съединени американски щати за ориста на Северноамериканското съглашение за свободна търговия (NAFTA).

Притеснени фермери в Съединени американски щати

Две огромни сдружения на зърнопроизводители в Съединени американски щати незабавно показаха угриженост, че ТРР-11 може съществено да заплаши износа на жито. Япония купува приблизително 3.1 милиона тона американско жито годишно, само че откакто съглашението влезе в действие, то ще се конкурира с продукцията на фермерите от Австралия и Канада, където с отпадането на митата цената ще се намали с към 65 $ на звук, настояват от U.S. Wheat Associates и National Association of Wheat Growers (NAWG)

" Съобщението (за ТРР-11) е най-малкото сигнален сигнал към фермерите и млекопроизводителите да се обединим и да призовем за подписване на нови търговски покупко-продажби, каквито ни бяха обещани от президента Тръмп, когато той реши да напуснем ТРР ", споделя пред Reuters Гордън Стоунър, президент на NAWG.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР