Новината за последната голяма сделка в енергетиката - закупуването на

...
Новината за последната голяма сделка в енергетиката - закупуването на
Коментари Харесай

Теория на конспирацията: Обръчите налазиха и ТЕЦ-овете


Новината за последната огромна договорка в енергетиката - закупуването на мажоритарен дял в Топлоелектрическа централа " Варна " от почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган, провокира стихия измежду експертната общественост и дейна полемика във Facebook. Акцентите са няколко.

Първият: Показателен образец за капиталовата среда в България: класни интернационалните вложители със обилни финансови благоприятни условия, експертиза, софтуерен и управнически опит се отдръпват от страната и на тяхно място се окопават локални лица от политиката с обръчите си от компании.

Вторият: Как по този начин плановете на ЧЕЗ бяха блокирани години наред, тъй че чешката група, която купи централата за над 200 млн. евро се принуди да се отдръпна, като я продава на огромна загуба - за към 50 млн. лв.. А на новите " вложители " - сем. Папазови и Ахмед Доган всичко им се получава като по ноти за няколко месеца - незабавно им дадоха лиценз, бързо беше обезпечена опция за газоснабдяване, което отпуши плана за смяна на горивната база на газ, заплаща им се за леден запас, замалко даже не пробиха в КЕВР с искане на безсрамно високи цени за сила за контролирания пазар.

Трето: Какви ще са последствията от навлизането на новия ни капиталов хайлайф в сензитивен бранш като енергетиката - за качеството на производството и преноса на електричество, за софтуерното обновяване на бранша и за цената на тока за крайните консуматори.

Четвърто: Русия ли стои зад договорката и няма ли това да ускори още повече енергийната ни взаимозависимост от Москва, в случай че това е допустимо.

Публикувахме коментара на Боян Рашев по тематиката и предлагаме на читателите още няколко отзиви от обществената мрежа без съкращения и без редакция:

Vasko Nachev: Относно закупуването на Топлоелектрическа централа Варна от Доган, договорката на годината, както някои я дефинираха бих желал да обърна внимание на няколко неща:

1. Топлоелектрическа централа Варна щяла да играе основна роля в енергийния баланс на страната, откакто Топлоелектрическа централа " Марица изток- 2 " е в механически банкрут!?

Според мен няма изключително огромна разлика сред двойката марица и варненския тец. И двата са допълнително от трагично положение. Да премине на газ и едната и другата централа ще трябват съществени пари. Такива няма да бъдат изхарчени нито от страна на страната за МИ2, нито пък от Доган за Топлоелектрическа централа Варна!?

Големият проблем с изключение на всичко друго в маришкия басейн са и синдикатите, които стоят на входа и на изхода посредством всички действия за които се сетите... Всяка смяна там, би нарушила техния комфорт!:(

2. Доган е " експерт " въпреки всичко по хидросъоръженията, само че не и в региона на газа, тъй че не чакам никакво развиване в тази посока. Той е " национално " виновен предприемач, само че единствено и само в частта бързото кеширане.

За да бъде приведена в обикновено действие варненската централа изисква съществено нов метод, който би лишил време и както към този момент загатнах доста пари...Доган не е индивида за такова нещо!

3. Това че минавайки на газ централата би се трансформирала според от един снабдител, не го одобрявам като мотив. В момента а и за напред има остатъци от газ за Европа и е въпрос единствено и само на добър мениджмънт да се избави всеки един от огромните потребители у нас от монополиста Булгаргаз. През 2019 година, единствено на към стотина километра от Варна ще се добива газ най-малко с 20% по на ниска цена занапред предлагания у нас!!!

Та някак си рентиерството наречено " леден запас " си приляга най- доста както на договорката, по този начин и на новия притежател, тъй като се разчита на правилото, " Колкото, толкоз и до когато, дотогава... " Важно е, че за в този момент там има..

Simeon Beloreshki: Топлоелектрическа централа Варна беше неповторима централа и тъкмо по тази причина чехите я купиха. Дори и преди този момент, въпреки и на въглища,се държеше като газова (има бункери за въглищния прахуляк ) и времето за реакция беше фантастично(а и са барабанни, а не правотокови като остарялата част на марица 2). Купуваха и хубави вносни въглища също несъмнено.

Когато чехите я взеха, първата работа беше да стартират проектирането за прекосяването и на газ и когенерации. Искаха обаче дълготраен договор за гарантиране на цената на газа. Познайте какво стана. Марицата 2 е в доста положително техническо положение все пак останало и миньорските простотии. Освен рехабилитацията на блоковете на остарялата част с японски турбини (там остана единствено турбина 2,за която доста хора трябваше да идат в пандиза ). На новата част, Мицуи ремонтира баумановата степен на съветските турбини и напрактика усили с 10-15 МВ мощността на всяка една от турбините за смешни пари ( РискИнженеринг може и да прави положителни каузи ). Върви и газификация на разпалващите горелка и прекосяването им на газ. Сероочистките работят (не са полюциите на Ковачки ). Вярвайте ми, бил съм в 7-8 Топлоелектрическа централа на запад, двойката е години напред.

А за грабежа....да. И има добре готови фрагменти от мениджърския екип запазил се с годините.

Всъщност,като се замисля, Бобов Дол беше първи и може би по-голям обир. Като отхвърлиха на гръцката PPC да я купи и повториха търга, се появи единствено един участник (наш’то момче) и той даде тъкмо 100 млн., колкото беше минималната цена. Това беше някъде през Април в случай че не се неистина и той имаше едни 90 дни да преведе парите. И внезапно, ТЕЦ-а се сети, че би трябвало да натрупа въглища за зимата и почна да купува (от наш’то момче,то различен няма там) и изпълни склада за въглища както в никакъв случай преди. Не помня какъв брой струваше това, но май някъде към 120 млн.

Та като преведе 100 млн. за ТЕЦа края на юли и ли там когато беше, той към този момент имаше гориво за 120 млн. примерно. Та тук просто са ошлайфали малко схемата да не е ачик ачик, но то всичко съшито с бели конци. И с бели не задруго (не става въпрос за пари тук- то е ясно кой ръководи и енергетиката и държавата)а тъй като става въпрос за проява на безочливост и недостижимост. Очаквам в този момент, по умря на учителите им, някой обиден да разгласи двубой на Бивол примерно.

Plamen Nikolov: Да де,но не се знае какво са намислили руснаците с откопуването на този Топлоелектрическа централа тъй като Доган единствено е тяхната пионка напред...Знаем, че Варна е напълно притежание на руснаците посредством ТИМ!Вероятността Русия да е почнала да изкупува банкрутиралите ни ТЕЦ-ове и да ги ликвидира, като си отваря път за газифицирането на градовете ни е огромна...Което пък в стратегически проект е да станем напълно подвластни от Русия посредством газта... Знае се,че който владее София и огромните градове енергийно той ще владее страната... За в този момент София им се изплъзва на руснаците с топлоцентралите и газификацията на града и евентуално ще се опитат и с тях да създадат същото...

Marin Kilyovski: Този Топлоелектрическа централа, в случай че в миналото се наложи да се задейства студеният запас, ще бъде ли кадърен механически и въобще ще тръгне ли да създава ток? В момента се чудя кой е по-глупав - чехите, дето са го купили скъпо и го продават на ниска цена, като се отхвърлят и от тази богатства лихва от студения запас или нашия човек от сарая..?

Julian Popov: ТЕЦът е на газ, само че е трансфериран на газ, с цел да не работи, не с цел да работи. Предполагам, че успеваемостта му е доста ниска. Ако става дума за постоанно работеща централа, ремонтът би трябвало да бъде доста по-дълбок, евентуално да се построи нова централа на газ, което евентуално ще е по-евтино. По тази причина е малко евентуално тази централа да издържи конкуренцията на други мощности в страната. Затова и ЧЕЗ я продадоха.

Dimitar Vuchev: Големият проблем не е, че някой, бил той и Доган, е купил дадени мощности, а че такова нещо като свободен пазар действително няма и това е повода да има леден запас. При свободен пазар дефицит на ток на практика е неосъществим
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР