Новината веднага прикова вниманието ни: китайската икономика бележи най-ниския си

...
Новината веднага прикова вниманието ни: китайската икономика бележи най-ниския си
Коментари Харесай

В Китай това не се е случвало от 30 години

Новината незабавно прикова вниманието ни: китайската стопанска система бележи най-ниския си растеж от 30 години насам. През второто тримесечие на годината Брутният вътрешен продукт е повишен с едвам 6,2% спрямо предходната година, а през юни китайската външна търговия се е свила с 4 %. Най-вече вносът от Съединени американски щати отбелязва сериозен спад от 13% - поради комерсиалния спор сред двете страни. Доналд Тръмп има за какво да злорадства: освен доста компании напуснаха Китай, само че и страната губела " милиарди долари от наказателните мита ". Китай към този момент съжалявал, че е отказал първичното съглашение със Съединени американски щати, написа Тръмп неотдавна в Туитър.
От какъв растеж се нуждае Китай?
Икономическият спад обаче е краткотрайна етапна победа за Тръмп. Китайският напредък към момента е в границите на избраната от страната цел, а точно: сред 6,0 и 6,5% за 2019 година. В същото време Съединени американски щати означават стопански растеж от 3,1% - много висок за Съединени американски щати, който обаче не може да се мери с китайския. При това той е финансиран със заем от Китай. Китай и Япония са най-големите кредитозаематели на Съединени американски щати. С приход на глава от популацията, сравним с този на България, която е най-бедната страна в Европейски Съюз, Китай има неоползотворени благоприятни условия. Не е ясно обаче от какъв най-малък растеж се нуждае голямата страна, с цел да не изпадне в съществени компликации.

Освен това Пекин има дълготраен проект, както и още няколко лоста да поддържа постоянен стопански растеж. Още при започване на година китайското държавно управление оповести ограничения, сред които и данъчни облекчения за 400 милиарда $. Облекчени бяха изискванията за кредитиране - най-много за дребните и междинните частни компании. Със специфични облигации локалните администрации бяха окуражени да влагат повече в инфраструктура. Включително заради това търговията на дребно и промишленото произвеждане реализираха през юни растеж по отношение на същия интервал на предходната година надлежно с 2,6 и 1,1 %. През първото полугодие набъбнаха също и вложенията в недвижимо имущество, машини и инфраструктура. Дори до неотдавна слабият авто пазар се съживи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР