Новината възмути музиканти, които са учили в нея в периода,

...
Новината възмути музиканти, които са учили в нея в периода,
Коментари Харесай

Сграда паметник на културата в София се превръща в бутиков хотел

Новината възмути музиканти, които са учили в нея в интервала, когато постройката е била благосъстоятелност на Националното музикално учебно заведение.

След към 2 месеца постройката, в която първи стъпки вършат едни от най-изявените български музиканти като цигуларя Васко Ешкенази и оперната прима Инна Кънчева, ще бъде бутиков хотел.

Повече от 50 години тук се е помещавало Националното музикално учебно заведение. От 2000 година постройката е благосъстоятелност на Католическата черква у нас. След като 15 години не е била поддържана, институцията намира вложител за реорганизация и стартира ремонт в края на 2016-та година. След края на ремонта постройката ще се трансформира в хотел.

Арх. Николай Симеонов, архитект на постройката: Сградата е предопределена за хотел като по-скоро е многофункционална постройка, в която има с изключение на хотелски жилища, съхранена и непокътнат концертна зала, съхранен и непокътнат в автентичен тип параклис на Българската католическа черква, които са и притежатели на постройката и също в сутеренните равнища се построява още една полифункционална зала.

Богдан Паташев - Българска католическа черква: Набирането на вложения е направено с частни вложения, не с заеми, с цел да не се продава постройката и към този момент притежателите ще я отдават чартърен

Проектантът на постройката е безапелационен, че тя е не е трансформирала образа си като се изключи покрива, където има построена стъклена надстройка.

Арх. Николай Симеонов -проектант на постройката: Тя е по този начин наречените ВИП жилища на хотела.

- т.е. Да има панорама?

- Да, горните равнища са хотелските равнища на жилищата, които са на горните равнища, с цел да са по-далече от шума и прахоляка, а долните трето и четвърто равнище са административни площи, а партерното равнище е с полифукционалната зала, която е през два етажа, параклиса и втората зала, която е е на полувкопания партер.

Въпреки това някогашни ученици на музикалното учебно заведение изрекоха възмущението си от смяната в предназначението на постройката в обществените мрежи. Съдбата на архитектурния монумент вълнуваше музиканти и преди ремонта.Още през 2016 година някогашни ученици на музикалното учебно заведение сигнализираха за положението ѝ. Тогава след наш репортаж Столичната община издаде наставление за незабавно подсилване. Собствениците на постройката увериха, че ще я ремонтират, само че и по-късно огромна част от нея ще остане социална и ще се резервира като културно средище. Въпросният ремонт се чака да завърши до няколко месеца. Очакваме да забележим дали тогава мястото ще бъде център за културни събития, откакто планът включва освен хотелски жилища, и две зали.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР