Новината в сферата на недвижимите имоти, която разбуни духовете дойде

...
Новината в сферата на недвижимите имоти, която разбуни духовете дойде
Коментари Харесай

Какво се случи с цените на жилищата в София през 2017 г.

Новината в областта на недвижимите парцели, която разбуни духовете пристигна през ноември 2017 година: Световната банка предизвести, че има заплаха от нов заможен балон. Дали е по този начин? Едва ли има по-добро време от началото на годината за обзор на това какво се случи с цените на жилищата през 2017 година и параленост с данните от 2016 година За база ще разгледаме обстановката в София. На най-големия пазар на жилища през 2016 година този вид парцели нарастнаха приблизително с сред 6% и 12%. За миналите 12 месеца междинното нарастване на квадратен метър жилищна повърхност в столицата е сред 8% и 14%, сочат данните на най-големия уебсайт за недвижими парцели imot.bg .

В множеството квартали смяната в цената е минимална, като да вземем за пример Бели брези, Дианабад, Красно село, Младост 1 и 3 и Овча купел. При други обаче се следи фрапантна разлика. В Банишора повишаването е 9%, до момента в който през 2016-а е било едвам 1%. Във Витоша се следи пък противоположната наклонност. Темпът на нарастване на цените при жилищата е понижен от 8% през 2016-а до 4% през 2017-а. От 18% до 6% се е намалил темпът на повишаване в Дружба 1. Значително по-малко е повишаването през 2017-а в кварталите Надежда 3 и Обеля 2. От 16% на 4% е понижен темпът на нарастване в първия, а във втория от 22% на 7%. Липсата на предложение води до повишение на цената на жилищата, само че когато става дума за квартали като Иван Вазов, Оборище или региона към Докторски монумент, където няма опция за ново строителство и липсват жилища за обмен, процентът на нарастване се стопява. Така да вземем за пример през 2016 година в Оборище цените са се нараснали с 24%, до момента в който през 2017-а повишаването е едвам 6% и жилищата се оферират на междинни равнища от 1268 EUR/кв.м. В региона на Докторски монумент стойностите към края на 2017 година са малко над 2000 EUR/кв.м. Поскъпването за предходната година е 9%, до момента в който това за 2016-а е било 12%. В Иван Вазов нарастването за миналите 12 месеца е 14% против 18% през 2016 година

През 2017 година се усили броят на столичните квартали, в които цената на квадратен метър надвиши 1000 EUR. Освен „ дежурните” Иван Вазов, Оборище, Лозенец, центъра и региона към Докторски монумент, в групата влизат към този момент и Яворов, Стрелбище, Гео Милев и Хиподрума. Срещу сумата сред 900 и 1000 EUR/кв.м жилища могат да се купят в квартали като всички микрорайони на Младост, Манастирски ливади, Дървеница, Бъкстон, Бояна и Драгалевци. Най-ниската цена, на която се оферират жилища в столицата е 650 EUR/кв.м. Подобни са цените в Обеля и Люлин.

„ 2018-а ще е като 2017-а”. Около тази прогноза се сплотяват експерти. Според тях не може да чакаме основна смяна в темпа на повишаване. Дори, съгласно някой от тях, нарастването на цената на квадратен метър жилищна повърхност ще е по-малко от това през миналата година, като главно това ще се дължи на обстоятелството, че в столицата се строи повече и от ден на ден клиенти купуват на стадий градеж.

Българското председателство на Съвета на Европейския Съюз няма да се отрази на цените на жилищата през 2018 година „ Причината е, че множеството клиенти, които купуваха парцели в центъра и в прилежащи на него квартали, го направиха през 2017 г.”, разясняват експерти. През Новата година тези, които желаят да получават парцели с сходна цел в централни региони, ще го вършат за краткосрочно отдаване чартърен посредством известни онлайн платформи. В този сегмент има база за развиване, изключително като се има поради увеличаващият се брой полети на нискотарифните самолетни компании, респективно брой туристи.

Цени на жилища в някои квартали на София (в EUR/кв.м)
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР