Новината от Великобритания, че скоро ще започне ваксинирането срещу коронавируса

...
Новината от Великобритания, че скоро ще започне ваксинирането срещу коронавируса
Коментари Харесай

Брекзит и ваксиналният национализъм във Великобритания

Новината от Англия, че скоро ще стартира имунизирането против ковид и страната ще изпревари както Съединени американски щати, по този начин и останалите водещи страни, е измежду тематиките, оценени от разнообразни гледни точки в английския и американския щемпел през днешния ден, съобщи Българска телеграфна агенция.

Лондонският в. " Таймс " отбелязва в заглавие, че бързият пробив с имунизацията е с помощта на Брекзит . Изданието написа, че европейските и английските здравни регулатори са били въвлечени в необикновена свада във връзка със скоростното вчерашно утвърждение от Обединеното кралство на имунизацията на " Пфайзер " против ковид. Тази свада предвещава борби след Брекзит поради разликите в метода към двустранните връзки, счита вестникът.

Изданието показва, че английският министър председател Борис Джонсън се е разграничил от изказванията на министри от кабинета , че утвърждението на имунизацията е една от ранните облаги от напускането на Европейски Съюз. Запитан дали удостоверява това изказване, той сподели, че създаването на ваксина е световно изпитание и учени от целия свят работят дружно, с цел да реализиран резултат. Това е в действителност интернационално изпитание и е прочувствено да го наблюдаваш, е представен да споделя Джонсън.

Американският в. " Лос Анджелис таймс " задава въпроса дали " ваксиналният шовинизъм " е същински и акцентира, че на това може да отговори Англия . Вестникът написа, че с този термин се отбелязват страните, които шумно популяризират напъните си за битка с пандемията от Ковид-19, от време на време за сметка на международното съдействие и съгласуваност.

Вестникът пита риторично по какъв начин изпреварилото всички английско утвърждение на ваксина, чието тестване е било лимитирано, а масирано ваксиниране би трябвало да стартира идната седмица, се вписва в този спор. Анализатори означават, че " ваксиналният шовинизъм " може да стане рисков, когато решения за публичното здраве са водени от вътрешен политически интерес или когато притежаването на високо ценена стока - инжекция против смъртоносна болест, се показва като геостратегическо оръжие.

Изданието цитира ръководителя на СЗО Тедрос Гебрейесус, който през септември сподели, че " ваксиналният шовинизъм " ще удължи пандемията, а няма да я редуцира. Вестникът се базира и на отчет на корпорацията " Ранд ", която предизвести, че този шовинизъм, който включва настъпателни опити на обособени страни първи да получат достъп до доставки на ваксина или да се запасяват с основни съставни елементи, може да коства на международната стопанска система до 1,2 трилиона $ годишно , в случай че това докара до неравнопоставено систематизиране.

" Лос Анджелис таймс " акцентира, че утвърждението във Англия на имунизацията на " Пфайзер-Бионтех " беше приветствано като от дълго време лелеян знак на вяра в страна, изумена от КОВИД-19 с близо 60 000 жертви, едно от най-високите равнища на глава от популацията в Европа.

" Страхотна вест ", сподели министър председателят Джонсън във връзка утвърждението на националния регулатор, въодушевен от " биологическото жиужицу ", реализирано от учените.

Дори при скоростно разпространяване, Обединеното кралство, сходно на Съединени американски щати, върви към зима, която ще е белязана от още страдалчество, предвижда изданието. Той като засегнатите към този момент са доста, идващите няколко месеца се чака да донесат гибелта на още хиляди хора, да усилят напрежението върху така и така към този момент претрупаната здравна система и да засилят икономическите компликации.

Вестникът отбелязва, че реакцията на Европейската организация по медикаментите е била извънредно внезапна и в изказването й е посочено, че държавното управление на Джонсън може да е сложило на първи проект бързината, за сметка на сигурността, в опит за даде мощен старт на процеса по имунизиране.

В английския в. " Гардиън " е оповестен разбор, в който се подчертава, че неприятното ръководство на пандемията от КОВИД-19 е основало обществена зараза - необятно публикувана беднотия. В материала се показва, че съществуването на беднотия в богата страна, която има потенциал да я преодолее, не е просто неправда, а обществено закононарушение.

Мелинда Гейтс, съпредседателка на фондацията " Бил и Мелинда Гейтс ", излиза във в. " Вашингтон пост " с авторски материал, в който посланието е, че пандемията е извадила на показ разрушената американска система за даване на грижи за нуждаещите се. Дори и преди началото на на пандемията грижата за децата и грижата за тежко заболели постоянно бяха финансово непостижими и недостъпни, а на дамите се постановяваше да запълват празнините с голямата цена на личния им стопански капацитет. Сега, при затворени детски центрове, отдалечено образование за учениците и работа от у дома, където фамилиите се грижат за заболели възрастни хора, досегашното даване на грижи стана съвсем невероятно. Това важи изключително за самотни майки, хора, осигуряващи основни артикули и услуги, и работещи на нископлатена работа и неразбираемо работно време.

Мелинда Гейтс показва още, че отдръпването на дамите вкъщи поради ковид е удар върху стопанската система и върху десетилетия на прогрес към полово тъждество.

Вестник " Ню Йорк таймс " обръща внимание и на събитието, че въпреки съпрузи с турски корени, които работят в Германия, да са напът да ни спасят от вируса , федералната република е обезпокоена. Вестникът написа, че историята на Угур Шахин и Йозлем Туречи - двойката, която е основала и в този момент ръководи " Бионтех ", дава обещание да насочи предизвикателство към негодуванието от имигрантите, което през последното десетилетие се популяризира необятно в немския публичен живот.

Ако нещо може да измести антиимигрантските усеща, сигурно турско-германска съпружеска двойка, спасяваща света от гибелен вирус, би могла да го направи. Но нещата не са толкоз елементарни, отбелязва авторката.

Приветствайки двамата като образец за извънреден триумф на мигранти, мнозина несъзнателно повтаряха главните канони на антиимигрантското мислене - че мигрантите поначало са настрани от останалата част на немското общество и че малко на брой съответни хора от тях могат да си завоюват място в него, само че останалите би трябвало да бъдат отхвърлени. Този дисонанс беше провокиращ, само че евентуално не и неочакван, показва авторката. Стане ли дума за имиграция, Германия е смутена, даже и при нейните най-зрелищни триумфи, заключава анализът на " Ню Йорк таймс ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР