„Новината е, че цената на природния газ няма да се

...
„Новината е, че цената на природния газ няма да се
Коментари Харесай

Васил Велев от АИКБ обясни как новите цени на газа ще се отразят на джоба ни

„ Новината е, че цената на природния газ няма да се дефинира на тримесечие, а всеки месец. Формулата по която тя се дефинира към този момент няма да зависи единствено от цената на петрола. В този миг цената е с 40.3% по-ниска в сравнение с е била до в този момент.

Назад във времето беше оповестена приблизителна сметка, която е 150 млн. лв. икономии, които най-вероятно ще бъдат приспаднати от последващи сметки.

Ако екстраполираме тези пари напред, това са 225 млн. лв. годишно. Ако отнесем тази сума към 25 милиарда лв. за заплати, се вижда с какъв брой биха могли да се усилят те. Не бива обаче да имаме свръхочаквания”, това съобщи ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

„ Изчисленията за намаляване на цената на парното са основани на известието, което направи шефът на „ Булгаргаз” и са извънредно приблизителни.

Той говореше за 40.3% понижение, което аз разположих върху цялата година, тъй като то стартира от август 2019 година. При това състояние фактически се получава едно съществено понижение на две цени. В цената на топлинната сила и на електрическата такава, която тези централи произвеждат”, това сподели в студиото на „ Здравей, България” енергийният специалист и някогашен член на КЕВ Еленко Божков.

Велев изясни, че фактурите на семействата и дребните предприятия няма да бъдат с 40% по-ниски, а с към 20%. Това е тъй като се понижава цената на самата стока „ естествен газ”, а цената на услугата, преноса и разпределението си остава същата.

„ Тези, които се отопляват на газ ще усетят разликата най-вече, само че в страната те са едвам 2.5%. Цената на парното би се понижила, в случай че не се понижи крос-субсидирането, което се прави.

Потребителите на електрическа енергия субсидират огромните градове, където има парно. Те заплащат по-скъп ток с цел да е по-евтина топлинната сила там, където има Топлоелектрическа централа. Най-вече парното на софиянци. Ако това нещо се понижи, като дотация понижението за парно няма да бъде толкоз огромно, само че пък ще се отрази в сметките за ток”, добави Велев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР