Новината, че служебното правителство няма да внесе бюджет в Народното

...
Новината, че служебното правителство няма да внесе бюджет в Народното
Коментари Харесай

ПП: Новината, че служебното правителство няма да внесе бюджет в НС, е силно притеснителна

" Новината, че служебното държавно управление няма да внесе бюджет в Народното събрание, е мощно притеснителна. Това, което те са го подготвили, не желаят да го внесат. Казват, че ще внесат само закон за удължение на действието на настоящия бюджет, тъй че бюджетът от 2022 да се употребява и за 2023 година ", съобщи Асен Василев от " Продължаваме Промяната " на брифинг в коридорите на Народното събрание.

По думите му виновното нещо сега, без да е ясно дали ще има или няма да има образувано държавно управление, е служебният кабинет да внесе бюджета и Народното събрание да одобри бюджет. Според Асен Василев българските жители и бизнес не могат да останат без бюджет.

" Бюджет може да бъде импортиран единствено от Министерския съвет, а не от народни представители, тъй че единствената алтернатива да имаме естествен, действителен, бюджет следващата година, е служебният кабинет да си извърши задължението по Конституция и да внесе Закон за бюджета, който да бъде прегледан от това Народно заседание ", добави Асен Василев.

По-рано през днешния ден по време на чуване в Народното събрание министърът на финансите Росица Велкова заяви, че служебното държавно управление ще предложи така наречен удължителен закон, който удължава действието на бюджетните закони от 2022 година, за обезпечаване на опция за осъществяване на заплащания до приемането на бюджетните закони за 2023 година с политики, препоръчани от постоянен кабинет.

От трибуната министър Велкова подчертава, че Министерството на финансите е създало три разновидността на проектобюджет за 2023 година. Те регистрират фискалните трендове, риска от нарушение на фискалните правила по Закона за обществените финанси, поетите разходни задължения от 2022 година, както и насъбраните структурни бюджетни несъответствия в частта на разноските. Вариантите са създадени въз основа на обновената есенна макроикономическа прогноза и въз основа на предстоящото осъществяване на бюджета за тази година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР