Новината, че са унищожени скални рисунки в пещерата Магура в

...
Новината, че са унищожени скални рисунки в пещерата Магура в
Коментари Харесай

Кметът на Белоградчик: Фалшива новина е, че са унищожени рисунките в Магура

Новината, че са унищожени скални рисунки в пещерата Магура в Северозападна България е подправена. Това съобщи метът на Белоградчик Борис Николов.
Той беше безапелационен, че инспекцията, която е направил шефът на Историческия музей в града Ивайло Крумов в пещерата във връзка известия в медии, че върху рисунки са изписани две персонални и едно фамилно име, потвърждава, че вандалски акт няма.

Снимка на надписи до праисторическите рисунки в пещерата, провокира инспекции на институциите.

" Тези фотоси са направени незабавно след входа на галерията с рисунките, преди по този начин наречената " Ловна сцена ", която е една от най-известните, може би на пет, шест метра от нея, тъй че самата ловна сцена и тези рисунки не са наранени, което, несъмнено, никога не омаловажава тази вандалщина, която са я създали най-вероятно млади момчета, тъй като се нарушава целостта на монумент на културата ",заяви доцент Стефан Александров, началник на план за основаване на 3D модел на рисунките.

„ Драстични нарушавания на „ Ловната сцена “ няма, личат си някакви драскотини, само че сходни нарушавания има съвсем в цялата пещера. Самата „ Ловна сцена “ е безусловно непокътната “, сподели пред БНР Ивайло Крумов, шеф на Историческия музей в Белоградчик. Той изрази вяра, че ще бъдат взети по-сериозни ограничения за защита, защото в пещерата няма физическа защита, няма и видеокамери:

" Би трябвало да се планува видеонаблюдение, с цел да може да се засичат сходни нарушавания. Миналата година започва план, който планува консервация и реституция, евентуално изтриване на модерни нарушавания и графити, с концепцията да се показват скалните рисунки като част от международното културно завещание на ЮНЕСКО ", добави Крумов.

Досега в пещерата не се е налагало да има защита, сподели кметът на Белоградчик Борис Николов. Според него някои от провалите са от 90-те години, когато обектът не е бил добре стопанисван.

Емил Цанков, някогашен кмет на община Белоградчик и сегашен общински консултант, ще упорства за свикването на изключително съвещание на Общинския съвет, на което да се одобри декларация до Министерството на културата за назначение на инспекция, която да откри чие дело е надписът до Ловната сцена, който е премахнат и кой го е заличил.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР