Новината, че престолонаследникът принц Чарлз е дал положителен тест за

Новината, че престолонаследникът принц Чарлз е дал положителен тест за ...

Медиите в Обединеното кралство се питат кога и как се е заразил принц Чарлз.


Новината, че престолонаследникът принц Чарлз е дал положителен тест за коронавирус, естествено, се превърна в една от централните теми за британския печат. Усилията им да научат нещо повече по темата са съсредоточени около два въпроса: как се е заразил принцът и застрашено ли е здравето на кралицата.

"Индипендънт" съобщава, че 71-годишният принц Чарлз и съпругата му Камила са си направили тестовете в лаборатория на Националната здравна служба в графство Абърдийншър, "защото отговаряли на критериите за тестуване". Вестникът цитира депутатката от шотландския парламент Джоан Макалпайн, която пожелава на принца бързо възстановяване, но все пак задава въпрос: "При положение, че се казва, че симптомите му са били леки, както при мнозина други, аз питам, как той е успял да се вреди за тест, когато много медици от самата Национална здравна служба и социални работници (които са пряко изложени на вируса) не могат да се тестуват?". Депутатката привежда пример с неин племенник, който страда от астма и има белодробна инфекция, но неотдавна му бил отказан тест.

Същият вестник съобщава, че 94-годишната кралица Елизабет Втора се е видяла "на частна среща" със сина си на 12 март в Лондон. Предполага се е, че Чарлз се е заразил на светско събитие в столицата същия ден и според вестника се е видял с майка си преди това, при това "спазвайки всички съответни съвети с оглед опазването на нейното здраве и благополучие".

"Гардиън" цитира съобщение от лондонската резиденция на Чарлз и съпругата му Камила, според което "не е възможно да се каже със сигурност от кого принцът е прихванал вируса, предвид големия брой ангажименти, които е имал през последните седмици заради публичната си роля".

Той и кралицата заедно с други членове на кралското семейство са участвали в църковна служба в Уестминстърското абатство в Лондон на 9 март по случай Деня на Британската общност, където присъствали около 2000 души, включително политици, посланици и деца ученици. По-късно се изяснило, че един от присъстващите 54 знаменосци също е дал положителен тест за вируса, след което всички гости на церемонията и служители били уведомени и призовани да следват указанията на СЗО и на Националната здравна служба.

Източник: mediapool.bg