Новината, че изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева е

...
Новината, че изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева е
Коментари Харесай

Ще станат ли нашенските кошмари реалност за ЕС?

Новината, че изпълнителният шеф на Световната банка Кристалина Георгиева е измежду кандидатите за ръководител на Европейската комисия, обсъждани по време на срещата на водачите на Евросъюза в Сибиу, е повече от смущаваща. Защото съмнението, че някакво мощно подводно течение, сходно на Гълфстрийма, носи към обединена Европа парчета от разпадащата се българска обществено-политическа система, от ден на ден се обрисува като действителност. Представете си единствено, че корпулентният, само че другояче незабележим за българската аудитория народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски стане част от Европейския парламент, дружно със заместник-шефката на фонд "Земеделие ", която раздава на който би трябвало гюзлемито, забъркано с великодушни евросредства? А отпред на Европейската комисия - това строго ченге на общността, контролиращо всичко от раздаването на парите по стратегиите до изразходването им - стои Кристалина Георгиева.

Ами в случай че към Брюксел тръгне и сегашният основен прокурор Сотир Цацаров като делегиран прокурор в европейската прокуратура? Или напряко като основен прокурор на Европейски Съюз?

Може да наподобява като дребно заяждане, само че надали кандидатурата на Кристалина Георгиева е най-подходящата за началник на Еврокомисията. Вярно е, че тя беше неин вицепредседател и комисар по бюджета и човешките запаси от 2014-а до 2016 година, само че тъкмо в този интервал - в бюджета на съюза за 2015-а, се появи недостиг от 4,4% на обща стойност към 7 милиарда евро. Междувременно Георгиева се прочу и като "странстващия еврократ ", който харчи парите на европейските данъкоплатци за безидейни командировки по света. През март 2016-а в английското онлайн издание "Сън " се появи публикация, в която тя беше наречена тъкмо по този начин: "странстващ еврократ ". На всичко от горната страна в обявата се наблягаше, че е и некадърен еврократ, защото не е съумяла да запуши дупката в бюджета на Евросъюза, откъдето са изтекли към 7 милиарда евро. При все че е имала уголемен екип от 16 "ординарци " и е прибирала над 200 000 паунда годишно от заплати.

По същото време Кристалина Георгиева към този момент беше в разгара на акцията си за предстоящ общоприет секретар на Организация на обединените нации и с европарите даваше плът на кандидатурата си, срещайки се с кого ли не по света. При служебните си командировки от Европейската комисия обиколи Люксембург, Париж, Австрия, Женева, Испания, Лондон, Гърция, Обединените арабски емирства, Етиопия, Вашингтон, театралничи с Шакира в Ню Йорк. Това не остана неусетно и английският евродепутат Дейвид Кембъл Банерман повдигна пред комисията публично въпроса за харчовете на българката. Изглежда необичайно еврокомисар, който дава отговор за бюджета и човешките запаси, да лети до Ню Йорк, Вашингтон и Етиопия, с цел да извършва отговорностите си. Какво общо има това с човешките запаси и бюджета, с изключение на неговото харчене, зададе риторичния въпрос Банерман пред "Сън ".

Похарченото няма да се върне, само че споменът по какъв начин Кристалина Георгиева се самопредложи за претендент в конкуренцията за поста на общоприет секретар на Организация на обединените нации е жив. Както е добре известно, формалният български претендент тогава бе Ирина Бокова - началник на ЮНЕСКО. Но министър председателят Бойко Борисов, като изтъкнат представител на ЕНП, заби нож в гърба на Бокова, подкрепяйки в последния миг кандидатурата на Георгиева. По този мотив даже някогашният външен министър Соломон Паси, най-верният натовец у нас след 10 ноември, съобщи, че "издигането на втори претендент на България за общоприет секретар на Организация на обединените нации е доста новаторско и хазартно решение. Господин Борисов, отговаряте ли с главата си за това решение? ".

Кандидатура на Георгиева за началник на Организация на обединените нации провокира и един от най-шумните кавги в българския парламент през октомври 2016 -а. Стигна се до искане на оставката на държавното управление и обвинявания, че то работи против ползите на България. За да бъде срамът цялостен, след чуването на кандидатурите на Ирина Бокова и Кристалина Георгиева, Бокова остана четвърта, а Георгиева се срина на осма позиция измежду останалите мераклии да оглавят международната организация.

В последна сметка Георгиева напусна Еврокомисията и отиде в Световната банка. Тогава пък се появиха изказвания, че си е купила поста. За това написа основаният в Брюксел вестник "Политико ". Според него в качеството си на еврокомисар с сектор "бюджет " тя е одобрила нова формула, препоръчана от Световната банка за финансиране на нейната администрация. "Малък " подробност е, че Европейският съюз е един от главните донори на банката. И по този начин, посредством новата формула, увеличавайки бюджета за личен състав със средствата на европейските данъкоплатци, Георгиева на процедура е осигурила и пари за своя предстоящ пост, личните си сътрудници и други разноски, написа изданието.

Както отбелязва "Политико ", офисът на Георгиева в Брюксел се е съгласил за нова конструкция на съотношението сред планове и разноски за администрацията на Световната банка. С новата скица Европейски Съюз е позволил по-голям % (17 %) за административни разноски на банката, а присъединяване на еврокомисар Георгиева в това основно решение разсъни съществени подозрения за спор на ползи поради новата й работа като изпълнителен шеф.

От Европейската комисия дадоха отговор, че вицепредседателят Кристалина Георгиева не е взела участие в договарянията по изработката на новата рамка със Световната банка. Нейната единствена роля била да подпише решението, утвърдено от Жан Клод Юнкер. Е, в този момент в действителност ще стане забавно, в случай че Георгиева напусне Световната банка, с цел да седне на стола на Юнкер, а той влезе в Световната банка на нейното място...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР