Новинарските материали често описват настоящия икономически спад като най-лошият от

...
Новинарските материали често описват настоящия икономически спад като най-лошият от
Коментари Харесай

Коронакризата е най-тежката от Голямата депресия. Но далеч няма да бъде толкова страшна

Новинарските материали постоянно разказват сегашния стопански спад като най-лошият от Голямата меланхолия насам. Най-вероятно това е тъкмо по този начин. Но доста специалисти разясняват, че сравнението провокира повече смут, в сравнение с да дава ясна визия на читателя за размера на вредите, написа The Wall Street Journal.

Икономисти показват, че евентуално ще има огромна разлика сред актуалната рецесия, която е най-лошата от Депресията насам, и самата Голяма меланхолия, когато изискванията са били доста по-тежки.

" Не считам, че сравняването на сегашния спад с Голямата меланхолия оказва помощ изключително ", споделя някогашният ръководител на Федералния запас Бен Бернанке, който е изучавал ерата. " Очакваната дълготрайност (на рецесията - бел. ред.) е надалеч по-малка и поради това разликите ще се големи ".

Траекторията на пандемията и стопанската система остава несигурна. Колко бързо здравните управляващи ще се оправят с рецесията, дали популацията ще съблюдава всички ограничавания и дали ограниченията ще провокират бързо възобновяване към момента не е ясно. И все пак множеството икономисти считат, че сюжет, съпоставим с Голямата меланхолия по дълготрайност и размер на спада на стопанската система, е малко евентуален. " Сривът на финансовата система е огромната причина и за Голямата меланхолия, и за рецесията от 2007-09 ", споделя Бернанке. Днес обаче " банките са по-силни и доста по-добре капитализирани ".

Повечето прогнози гласят, че актуалният спад ще бъде съпоставим по мащаб и дълготрайност с рецесията от 2000 година и други огромни рецесии след Втората международна война. Сравненията с Депресията са сложни и тъй като по-голяма част от данните, събирани през днешния ден, не съществуваха през 30-те години на предишния век. Има някои груби калкулации, в това число размера на международната търговия, данни за заводите и такива за безработицата. През 30-те години индустриалното произвеждане в Съединени американски щати понижава на половина - че и повече. И съумява да се възвърне за към четири години, преди да се срине още веднъж внезапно през 1937-38. За съпоставяне, през 2007-09 спадът е към 15%, а при започване на 80-те - 10%.

Когато пандемията удари, индустриалното произвеждане към този момент страдаше като резултат от комерсиалната война на Тръмп. Макар че доста фабрики затвориха поради спада на търсенето, някои бързо се пренасочват. Автомобилни производители като General Motors Co. и Ford Motor Co., да вземем за пример, започнаха да създават вентилатори за обдишване на пациенти с Covid-19. Заводите за медицински артикули не могат да се оправят с търсенето.

От 1929 до 1933 година стопанската система се свиваше за 43 следващи месеца, а безработицата се повиши до близо 25% и остана над 10% за цяло десетилетие. По време на рецесията от преди десетилетие стопанската система се свиваше 18 месеца. Този път доста икономисти имат вяра, че възобновяване ще стартира още тази година или при започване на идната. Макар че безработицата в Съединени американски щати доближи 14,7% през април и евентуално ще пораства още, вредите са по-малки с помощта на обществената система.

" Много хора през днешния ден страдат и стопанската система няма да се възвърне за тримесечие или две. Но в случай че успеем да сложим вирусът под надзор, стопанската система ще се усъвършенства доста и този спад ще бъде надалеч по-кратък от Голямата меланхолия ", споделя Бернанке. Второто тримесечие на 2020 година евентуално ще бъде най-лошото в историята на доста стопански системи. Средната прогноза на икономисти, до които WSJ се допитва, е за 25% спад, а някои калкулации сочат и 50%. Проблемът обаче е, че в Съединени американски щати считат смяната на Брутният вътрешен продукт по-различно и при смятането на растеж или спад се приема, че протичащото се през едно тримесечие ще се резервира през цялата година. Така 10% спад през едно тримесечие се трансформира в 40% спад за годината.

Проф. Дъглас Ървин от Darmouth College, изучавал американската комерсиална политика през 30-те, показва още, че през днешния ден имаме доста внезапен и бърз спад в икономическата интензивност - поради ограниченията за ограничение на вируса. По време на Голямата меланхолия спадът е бил муден и немилостив. Една аналогия е, че днешният срив, както по време на Депресията, е световен. Но мащабът е по-малък, сподели Гита Гопинат, основен икономист в Международния валутен фонд. Институцията пресмята, че международната стопанска система се е свила с 10% по време на Голямата меланхолия, а тази година спадът ще е 3% с възобновяване към напредък през идната. Развитите стопански системи се свиват с 16% по време на Депресията, при планувани 6% тази година.

През 30-те рецесията е усилена и от редица неточности. Централните банки стягат политиката си, с цел да запазят златния стандарт, който през днешния ден не съществува. Резултатът е остра дефлация, която усилва дълга и понижава приходите.Тогава държавните управления в началото внезапно понижават и разноските си, като отговор на намаляващите доходи. И в опит да защитят локалните промишлености, те издигат търговски стени. Резултатът е международно стесняване в търсенето, което прави депресията още по-тежка.

Този път централните банки бързо понижиха лихвите и показаха стратегии, с които поддържаха кредитните пазари. Правителствата утвърдиха големи разноски, с цел да оказват помощ на бизнеса и да защитят работните места. И, към този момент, не са издигали търговски бариери. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР