Новинарски канал казва, че ирански служител е нападнал негов журналист в Ню Йорк

...
Журналист е бил нападнат в сряда вечерта в Ню Йорк
Коментари Харесай

Журналист е бил нападнат в сряда вечерта в Ню Йорк от служител, който е бил част от лагера на иранския президент Ебрахим Раиси, твърди новинарски канал.

Кореспондентът на Iran International Киан Амани снима пред хотел Millennium Hilton New York One UN Plaza и репортажи за „антуража“ на Raisi, който напуска, когато се случи инцидентът, се казва в изявление на Iran International новинарския канал в четвъртък.

„Антуражът на президента на Иран атакува, тормози и обижда журналисти от Iran International, отразяващи престоя на Ебрахим Раиси в Ню Йорк“, твърди Iran International.

Видео, заснето от Амани и публикувано от канала, показва как иранският служител обикаля бариерата за медиите, а Амани казва на някого извън камерата „той идва“.

Когато служителят се доближава до Амани, той го пита на фарси: „За какво приемате това [видео]?“

Тогава Амани може да бъде чут да казва „Не ме докосвайте“ на фарси и „Аз съм журналист“ на английски, докато служителят многократно иска пълномощията си на фарси.

Служителят изглежда започва да се кара с Амани. Показан е и втори ъгъл, като служителят грабва телефона, а жена и двама мъже се опитват да се намесят.

Жената казва: „Не го докосвайте“ и мъжете, за които Iran International казва, че са били охранители, избутват служителя далеч от Амани и обратно зад бариерата.

CNN се обърна към иранското външно министерство за коментар, но то все още не е отговорило.

Заместник-специалният пратеник на Държавния департамент за Иран Абрам Пейли каза: „Такова поведение е неприемливо“ в изявление на X, известен преди като Twitter, в сряда следобед.

„Ние осъждаме очевидния тормоз и сплашване на няколко журналисти на територията на САЩ“, добави Пейли.

Iran International е новинарски канал на персийски език, който излъчва от Вашингтон, окръг Колумбия. Каналът се превърна в един от основните източници за много персийскоговорящи, които търсят новини за антиправителствените протести в Иран.

Той беше в челните редици на отразяването на демонстрациите, получаването на извънредни новини и ексклузивни кадри от събитията на място. Неговият акаунт X на фарси има 1,6 милиона последователи и близо 160 000 последователи в акаунта на английски.

Основана през 2017 г., Iran International преди това е била обект на наблюдение от иранското правителство. Някои казват, че това се дължи на тяхното отразяване на антииранските правителствени протести в Иран.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР