Нови засилени мерки за справяне с африканската чума по свинете

...
Нови засилени мерки за справяне с африканската чума по свинете
Коментари Харесай

БАБХ въвежда нови мерки за справяне с африканската чума по свинете

Нови засилени ограничения за справяне с африканската чума по свинете вкарва Българската организация по храните, откакто болестта беше открита за няколко дни и в две огромни ферми в Североизточна България. Една от ограниченията - във всеки свинекомплекс с над 5000 животни ветеринарен доктор ще следи извършват ли се ограниченията за биосигурност.

От началото на годината общо пет са огнищата на африканска чума. Освен в свинекомплексите в село Никола Козлево и село Брестак, Варненско, има инфектирани стопанства с домашни прасета в Шуменско, Габровско и Сливенско.

С 10% са се нараснали и случаите на открити диви свине, инфектирани с африканска чума.

Частично бедствено състояние беше оповестено през днешния ден в община Вълчи дол поради новооткритото огнище на африканска чума в свинекомплекса край село Брестак, където има 40 хиляди свине. До края на седмицата ще стартира хуманното им ликвидиране. Всички домашни свине в 10-километровата зона към свинекомплекса също ще бъдат умъртвени. Как е проникнала болестта в свинекомплекса към момента се обяснява. Знае се обаче, че от фермата в Брестак са доставяни свине в свинекомплекса в Никола Козлево, където на 3-ти януари беше открита чума по свинете.
Стоян Пасев, регионален шеф на Област Варна: По предварителни данни болестта е станала при превоз. По какъв метод? Дали е някой от служащите, или някой от камионите.
Убитите животни в свинекомплекса в Брестак ще бъдат загробени покрай селото.
Стоян Пасев: 17 декара е парцелът. В непосредствена непосредственост до свинекомплекса. Д-р Златина Димова, шеф на Областна дирекция по сигурност на храните-Варна: Това са поредност от ограничения, които ние ще свършим, с цел да може това стопанство след това да бъде оздравено и да могат притежателите да населят още веднъж с животни.
Увеличаването на броя на огнищата с африканска чума от началото на годината експертите изясняват частично с гризачите, които в студеното време се крият във фермите и разнасят болестта. Другата са недобросъвестни ловци, които още преди да изследват отстреляните диви прасета, ги разфасоват по домовете си.

От на следващия ден фрапантно се стяга контролът в огромните свинекомплекси, в които влиза още един ветеринарен доктор.
Проф. Спас Желязков, изпълнителен шеф на БАБХ: Тези хора няма да работят като ветеринарни лекари. Те ще реализират държавен надзор по какъв начин тъкмо се извършват ограниченията за биосигурност, по какъв начин се минава през филтрите и ще ревизират дали написаните ограничения за биосигурност се съблюдават.
Всяка седмица ветеринари ще взимат проби от всички свинеферми в страната като предварителна защита. Според експертите, макар новите огнища на африканска чума, не може да се приказва за нова вълна на болестта.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР