Нови задължения за пациентите предвиждат промени в Закона за здравето,

...
Нови задължения за пациентите предвиждат промени в Закона за здравето,
Коментари Харесай

Предлагат нови задължения за пациентите

Нови отговорности за пациентите плануват промени в Закона за здравето, импортирани от депутати от Демократична България в Народното събрание. Според тях пациентът ще е задължен, когато потърси здравна помощ, да даде достъп на лекарите до цялата здравна информация, касаеща положението му.

Той ще би трябвало също по този начин да дава данни за извършените досега проучвания, диспансеризация, банкет на медикаменти, както и да оповестява за рисковите фактори, свързани със болестта му.

Пациентите няма да имат право да уронват достолепието на медицинските експерти и да популяризират погрешни данни за тях или за извършените процедури, написа още в проектозакона. Освен това пациентите ще са длъжни да се явяват на наложителните профилактични и контролни прегледи, проучвания и имунизации.

Предлагат санкции за пациенти, които лъжат лекаря

Друга част от измененията регламентират лекуването от разстояние или по този начин наречената телемедицина. Законопроектът планува диагностични, лечебни и рехабилитационни действия да могат да се правят от разстояние. Те могат да се вършат от лекари, сестри и експерти по здравни грижи, след регистрация, написа в документа. Това ще става единствено след осведомено единодушие на пациента.
 istock istock
Освен това се предлага основаването на Медицински съвет, който да бъде самостоятелен съвещателен орган. Всяка партия в Народното събрание ще има по един член в него. Мандатът им ще е 5 години.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР