Нови трима руски състезатели получиха доживотни наказания от Международния олимпийски

...
Нови трима руски състезатели получиха доживотни наказания от Международния олимпийски
Коментари Харесай

Още трима руски състезатели получиха доживотни наказания от МОК заради допинг

Нови трима съветски състезатели получиха доживотни санкции от Международния олимпийски комитет (МОК). Последните имена в листата на МОК са някогашната биатлонистка Олга Зайцева и ски бегачите Юлия Чекалева и Анастасия Доценко.

Тримата състезатели са упрекнати в приложимост на допинг по време на олимпийските игри в Сочи през 2014 година след повторното отваряне на пробите. Резултатите им са анулирани, като само Зайцева завоюва отличие от игрите - сребърен орден с женската щафета.

Зайцева беше една от най-хубавите съветски биатлонистки при започване на века. Тя има златни оценки в щафетата на игрите в Торино 2006 и Ванкувър 2010. След края на игрите в Сочи Зайцева приключи кариерата си и стана треньор на женския тим на Русия по биатлон.

МОК започва процедура по отваряне на всички допинг проби на съветските състезатели от игрите в Сочи, откакто шефът на Московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков направи разкрития за държавно спонсорирана допинг стратегия.

Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев счита, че допинг свадите са инструмент за политически напън против страната. По думите му страната има проблеми с допинга, само че те не слагат под подозрение постигнатото в Сочи преди близо четири години.

" Нашата позиция по отношение на допинга остава същата и недвусмислена - ние сме срещу използването на допинг. Имаме избрани проблеми и се борим с тях, което никога не слага под подозрение блестящия резултат на Руската федерация в домашните зимни олимпийски игри (Сочи 2014) ", сподели Медведев.

На 5 декември се чака решението на МОК за това дали Русия ще взе участие в зимните олимпийски игри в Пьончан.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Допингът и Русия (161)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР