Нови тайни разкри лъвът на Паметника на свободата. А добрата

...
Нови тайни разкри лъвът на Паметника на свободата. А добрата
Коментари Харесай

Нови тайни разкри лъвът на Паметника на свободата

Нови секрети разкри лъвът на Паметника на свободата. А положителната вест е, че ремонтът на паметника на връх Шипка ще завърши по-рано.

За първи път от 40 години бронзовата скулптура на лъва бе отворена. Причината - реституция. Оказва се, че фигурата е конструирана извънредно здрава, написа БГНЕС. Освен това стана ясно и тежестта му - 12 тона. Досега се смяташе, че фигурата тежи към 28 тона.

,,Установи се, че на всяка част от която е съединена Лъва, отвътре е изписано какъв брой тежи съответния детайл. Това разреши да се пресметна тъкмо тежестта на лъва. Досега се обявяваше, в това число и от музея, че той тежи към 28 тона. Оказа се, че той тежи към 12 тона, в случай че прибавим и носещата структура, оптималната тежест става към 15 тона. Другият любопитен миг е, че досега знаехме, че лъвът е съединен от 28 детайла, оказа са, че те са 53 ", споделя доктор Чавдар Ангелов - шеф на парк - музей Шипка - Бузлуджа.

Носещата структурата, върху която лъвът е съединен, е в положително положение, отливките, от които е изработен - също. Корозията не е нанесла някакви основни провали, които да изискват по-сериозни интервенции. В резултат на това дейностите се движат малко по-бързо от в началото плануваните периоди.

Лъвската фигура бе почистена напълно от вътрешната страна, носещата структура бе обработена със съответните препарати, които да предотвратяват в вероятност корозията, сега се обработват вътрешните стени на отливките със съответните химикали, които да предпазят от развиването на наслойка.

Междувременно, стартира и отстраняването на фугиращите смеси, които са сред всички сегменти на фигурата, ще се направи префугиране по технологията, която е съгласувана с Министерството на културата посредством зачеканяване на олово вътре в самите фуги. След което тези оловни сектори ще бъдат тонирани в съответния цвят и най-после лъвската фигура ще бъде обработена със подобаващ химикал, с цел да се получи тъничък филм към нея, който да я пази от въздействието на слънчевите лъчи и климатичните феномени.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР