Нови супердрегери ще засичат колко пияни са шофьорите, които не

...
Нови супердрегери ще засичат колко пияни са шофьорите, които не
Коментари Харесай

КАТ ще се сдобие с високотехнологични дрегери за 1,6 милиона лева

Нови супердрегери ще засичат какъв брой пияни са водачите, които не желаят да дадат кръв поради боязън от игли. Това излиза наяве от оповестена на уеб страницата на Министерството на вътрешните работи социална поръчка за закупуване на 100 от така наречен "доказателствени анализатори ".
В момента у нас има 130 такива машини, като се чака новозакупените да са по-модерни.
По закон използването на алкохол се потвърждава с кръвно проучване, откакто дрегер за алкохол или пробата за дрога е дал позитивен резултат. Шофьорите обаче имат право да откажат да дадат кръв, да вземем за пример в случай че ги е боязън от игли. За тези водачи от септември 2017 година съществува опцията да се изследват в районно ръководство с доказателствен анализатор. Изследването се организира от служител на реда, минал образование. Правят се две проби, а крайният резултат се добива средноаритметично. По същия метод ще се действа и с новите по-модерни анализатори, които от Министерство на вътрешните работи се канят да купят.
Те ще могат да разпознават остатъчен алкохол в устната празнина и горните дихателни пътища, което е невероятно за дрегерите, с които катаджиите работят на пътя.
,,По този метод няма по какъв начин водач, употребил вода за уста да вземем за пример, да излезе пийнал на пътя'', увериха от Пътна полиция, представени от "Телеграф ".
Всеки от стоте апарата ще може да засича съществуване на алкохол в кръвта от 0 до 6 промила. От Министерство на вътрешните работи ще имат задача да съхраняват анализаторите при температура от 20 до 40 градуса по Целзий, само че в това време машините ще могат да действат вярно при температура от 0 до 40 градуса по Целзий.
Обществената поръчка за закупуване на съвременни дрегери е била открита в края на февруари и до 6 месеца се чака уредите да бъдат закупени и да стартират да действат. Прогнозно те ще костват 1 666 666 лева
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР