Нови сцени от Средновековието и царуването на династията на Асеневци

...
Нови сцени от Средновековието и царуването на династията на Асеневци
Коментари Харесай

Уникални исторически сцени и фигури от Средновековието разкрива музей във Велико Търново

Нови подиуми от Средновековието и царуването на династията на Асеневци демонстрира Музеят на пластичните фигури във Велико Търново.
 Българска телеграфна агенция
Проектът „ Разширение на " Мултимедиен посетителски център „ Царевград Търнов " е на обща стойност близо 1,4 милиона лв. . Те са от безплатна финансова помощ по Оперативна стратегия “Региони в напредък “, средства обезпечени посредством финансовия инструмент на Регионалния фонд за градско развиване и от общинско съфинансиране.
 Българска телеграфна агенция
Първият стадий от реализирацията на Музея на пластичните фигури е сбъднат през 2013 година В него са показани моменти от средновековната българска история, свързани с царуването на цар Калоян и цар Иван Асен Втори, пресъздадени от 28 силиконови фигури.
 Българска телеграфна агенция
Над половин милион души са го посетили за тези 10 години, сподели при откриването на разширения вид на музея през днешния ден кметът на Велико Търново Даниел Панов. Заради огромния интерес Общината е кандидатствала по план за неговото разширение и е спечелила, а началото е сложено през 2020 година.
 Българска телеграфна агенция
Панов уточни, че новите зали ще бъдат отворени за гости идните почивни дни и до 24 май визитата ще бъде гратис. За учениците от Велико Търново визитите ще бъдат безвъзмездни до края на образователната година, а също по този начин и за учениците, които учат този интервал от българската история.
 Българска телеграфна агенция
" Разширеният Мултимедиен център и неговото надграждане е образец за устойчивостта и успеваемостта при усвояването на европейските средства посредством държавните институции, локалната власт и творчеството на великотърновската общност ", сподели в приветствието си заместник-министърът на туризма Мариела Модева.
 Българска телеграфна агенция

 Българска телеграфна агенция
Тя посочи, че това е част от тактиката на министерството всеки град и район да разпространява историята и културата, да притегля туристи, само че и да образова. Новите 37 пластични фигури и диорамите към тях са дело на скулптора Борис Борисов и неговия екип.
 Българска телеграфна агенция
Сред " оживелите " подиуми са борбата при Клокотница от 1230 година, „ Четвероевангелието на цар Иван Александър “, атмосферата на средновековния пазар, в който са се продавали източни артикули и подправки, „ Прощаването на Патриарх Евтимий с народа “, „ Отбраната на Столичния Търновград “, Йоан Кукузел и средновековните православни песнопения, средновековна царска софра и доста други.
 Българска телеграфна агенция
Целта е визуализиране на живота през Средновековието на всички обществени прослойки. Фигурите се отличават с изключителна меродавност, направени са от глина и силикон.
 Българска телеграфна агенция
" Поставени са им същински очни и зъбни протези, а космите по брадите, косите и ръцете на персонажите са набождани ръчно косъм по косъм ", описа Борис Борисов. Оръжията са от метал, облеклата са от естествени материи, отговарящи на облеклото от средновековието.
 Българска телеграфна агенция
Извън рамките на плана се плануват още действия и подиуми благодарение на виртуалната действителност, уточни заместник-кметът Нейко Генчев. Откриването на разширеният мултимедиен център е част от деянията в границите на Осемнадесетото издание на Международното ревю „ Културен туризъм “, което продължава във Велико Търново.

На церемонията през днешния ден участва регионалният шеф инж. Георги Гугучков, представители на институции и дипломатически задачи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР