Нови стандарти за месните продукти. Кюфтета, кебапчета и карначета ще

...
Нови стандарти за месните продукти. Кюфтета, кебапчета и карначета ще
Коментари Харесай

БАБХ въвежда нови стандарти за месните продукти

Нови стандарти за месните артикули. Кюфтета, кебапчета и карначета ще би трябвало да съдържат по-малко количество лой за сметка на водата. От Българската организация за сигурност на храните обясниха, че след смяната тези артикули ще станат по-качествени и по-здравословни.
Кюфтето към този момент в никакъв случай няма да е същото, тъй като съгласно новите условия то към този момент ще съдържа повече вода и по-малко лой, което съгласно специалистите няма по никакъв метод да се отрази на вкусовите му качества.
"Хората не би трябвало да се тормозят. Потребителите би трябвало да са спокойни, тези храни ще бъдат със същия състав, със същия усет, само че ще бъдат по-качествени и по-здравословни ", сподели основният специалист в Дирекция "Контрол на храните " Райна Иванова.
Опитните майстори на скарата не желаят да си помислят, че водата ще измести мазнината в кюфтетата.
Мазнината в кюфтетата брани и знаковият скараджия на Кюстендил - Стоян Костадинов, който всички в града познават като Стьопата.
"То в случай че има вода, няма да е кюфте. Няма да има нищо. Нали, за това е кюфте? Да е блажно. Аз по този начин мисля, само че не знам ", съобщи Костадинов.
Експертите изясняват новия състав на кюфтето с това, че у нас животните са изменили породите си и с цел да се извлече по-добрата част от месото, им са нужни нови пропорции мазнини и вода.
"Има нови породи, с ново съответствие вода - мазнини при самите животни, също по този начин ние пожелаваме да бъдат влагани по-качествени елементи от месото - това са от бут, от плешка, които са с по-високо водно наличие, само че пък имат по-ниска масленост, по-ниска лой ", сподели Иванова.
Щом се одобряват новите наредби, кюфтето към този момент ще бъде доста по-здравословно, уверени са от Агенцията за сигурност на храните.
"Намалено е наличието на мазнини и увеличено напълно малко водното наличие в общата маса на продукта. Това не е в допълнение вложение на вода при тези артикули - при тези артикули не се влага вода - това е според от новия подбуден състав на животните, които към този момент се отглеждат и в България. От значение е да бъдат по-качествени и по-здравословни храните, което пък е позив на Световната здравна организация ", добави основният специалист в Дирекция "Контрол на храните ".
Все отново, от Агенцията за сигурност на храните прецизират, че новите стандарти не са наложителни и всеки производител може самичък да преценя в каква степен да ги съблюдава..
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР