Нови случаи на чума по свинете у нас беше регистриран

...
Нови случаи на чума по свинете у нас беше регистриран
Коментари Харесай

Зам.-министър Янко Иванов: Чумата по свинете може да доведе до загуби за милиони

Нови случаи на чума по свинете у нас беше регистриран от БАБХ последните дни в Никополско. Болестта не е рискова за хората, само че може да докара до пагубни загуби за стопанската система.

" Опасно е, в случай че болестта влезе в свинефермите, тъй като тогава вредите ще са за милиони левове, в Румъния към този момент търпят големи загуби ”, уточни в предаването " Тази събота " по Би Ти Ви зам.-министърът на земеделието Янко Иванов.

Много от стопаните на свине обаче ги крият от специалистите.

„ Играта на гоненица е много рискова ”, съобщи Янко Иванов. По думите му практиката да се умъртвяват животните е за да не се популяризира болестта.

Той изясни още, че африканската чума по свинете не се придвижва посредством комарите. " Западно нилската тресчица се придвижва с комарите тя визира коне, птици и хора ", уточни Янко Иванов.

Според него месото на прасетата в инфектираните територии не е рисково за хората, само че моли животните да бъдат подложени на обзор и тогава стопаните да решат дали да го употребяват.

" По закон няма планувано обезщетение за хора, които не са записали животните си, те обаче могат да получат помощ, само че това не е и обезщетение ", изясни зам.-министърът. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР