Нови скъпи лекарства ще могат да се изписват само там,

...
Нови скъпи лекарства ще могат да се изписват само там,
Коментари Харесай

Ново ограничение се въвежда за иновативните лекарства, които преодоляха мораториума

Нови скъпи медикаменти ще могат да се изписват единствено там, където се наблюдава резултатът от тях, а точно в университетските лечебни заведения в София, Пловдив и Варна и във ведомствените клиники – Военна болница, Транспортна болница, Министерство на вътрешните работи болница и болница " Лозенец ". Това се схваща от решение на Националния съвет по цени и реимбурсиране на медикаментите, което обгръща 18 нови медикаменти, чиято цена от тази година ще се покрива от здравната каса, заяви capital.bg.

С решението на процедура се вкарва ново ограничаване за медикаментите, за които предходната година в началото бе натрапен мораториум, а след това – анулиран след митинги на пациентски организации. Изданието цитира източници от съвета по цените, съгласно които новите лекарства ще се изписват единствено в стеснен лист от лечебни заведения в трите огромни градове, а също ще бъде определян броят на пациентите, чието лекуване ще бъде проследявано.

По-голямата част от засегнатите лекарства са за онкологични болести, а в листата не попадат основни лечебни заведения като комплексните онкологични центрове (КОЦ), множеството от които не са академични лечебни заведения. " Капитал " отбелязва, че в случай че наредбата не бъде изменена, онкологичните центрове като пловдивския, който е общински и е най-големият по брой пациенти, няма да имат право да наблюдават пациенти. Проследяване няма да може да се прави и в частни лечебни заведения, в случай че не са академични.

В публикувана до медиите позиция Министерството на здравеопазването дефинира като " подправена вест " изказванията на пациентски организации, че с измененията се вкарва нов мораториум върху новаторските медикаменти за онкоболни. " Болниците, които ще наблюдават резултата от лечението с новите 13 медикаменти, би трябвало да бъдат академични и да са кадрово и апаратурно обезпечени по профила на съответното заболяване. Касае се за високотехнологични новаторски лекарствени артикули, които са предопределени за доста дребен кръг пациенти, от порядъка на 10-15 души, а концентрирането им в университетските лечебни заведения подсигурява, че те ще получат най-хубавото лекуване ", декларират от ведомството. От там твърдят, че не става дума за рестрикции, защото при нужда описът може да бъде променян когато и да е, и " мито един пациент няма да остане без нужната му лекарствена терапия ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР