Нови скандали в парламента заради опитите за промяна на минималната

...
Нови скандали в парламента заради опитите за промяна на минималната
Коментари Харесай

Скандал в НС заради минималната работна заплата

Нови кавги в Народното събрание поради опитите за смяна на минималната работна заплата. Опитът в нея да бъдат вкарани класът прослужено време и осигуровките може и да пропадне. Но решението още веднъж беше отсрочено.

В същото време в коридорите не престават совалките и към опитите за съставяне на държавно управление с втория мандат. Първата значима дата, обрисувана в проекта на " Продължаваме промяната ”, е на следващия ден.

Минималната работна заплата и през днешния ден докара до скандал в Народното събрание. Точката, с която Българска социалистическа партия желаят нарастване, посредством смяна в Трудовия кодекс беше заложена за девета в дневния ред. Оказа се обаче, че постоянното време няма да стигне и Българска социалистическа партия желаеха удължение. Но не получиха поддръжка от болшинството. Това докара острата реакция и на левицата и на синдикатите, които заплашиха с огромни митинги. В същото време " Продължаваме промяната ” дадоха обратно от концепцията за брутна минимална работна заплата, откакто през вчерашния ден я поддържаха в комисия.

Дневният ред отново съумя да скара депутатите. ГЕРБ и Българска социалистическа партия желаеха удължение на времето. ГЕРБ до точката с  предлагането им за 1 лев отплата за горивото. А Българска социалистическа партия до личното им предложение за нарастване на минималната работна заплата. 

" Знаем, че " Лукойл ” всеки ден дерат с 1 лев на литър. Колкото повече време отлагаме толкоз по-възможно е да не стигнем до същинска отплата ”, съобщи Делян Добрев от ГЕРБ.

" Хайде да поработим до 9 часа. Минимална работна заплата - това чакат от нас най-малко за Коледа ”, сподели Георги Свиленски.

И двете оферти не бяха признати. Скандалът отекна в коридорите.

" Безобразието, парадоксът, който сътвориха Политическа партия, ГЕРБ, Демократична България,БВ и Движение за права и свободи от през вчерашния ден, продължава и през днешния ден. Да е ясно кой блокира нарастването на минималната работна заплата на 850 лева И кой с предложенията сред първо и второ четен дефакто понижават минималната работна заплата ”, съобщи Корнелия Нинова.

Подкрепиха ги и синдикатите, които заплашиха с огромни митинги, в случай че минималната работна заплата не бъде увеличена още от 1 януари идната година. Те изрично не утвърждават предлагането на Министерския съвет нарастването да е на 770 лева

" Абсолютно неприемливо е това, което се случва, безспорен безпорядък е с хватки, запетайки и членове. Това нещо се отсрочва и се протаква и е на път да отиде за следващата година и да няма нарастване или да е подобен растеж, какъвто Министерски съвет предлага, което е незадоволително ”, съобщи Любослав Костов от КНСБ.

Докато абсурдът се разрастваше в коридорите на Народното събрание, " Продължаваме промяната ” обявиха, че дават крачка обратно. За разлика от решението си в Комисия, няма да поддържат концепцията на ГЕРБ минималната заплата да стане брутна.

" Предложението за брутна има своите причини, само че сега не можем да създадем съответна формулировка, тъй че ние поддържаме да е съществена и върху нея да се начислява, само че да бъде 50% от междинната за първите две тримесечия на годината ”, сподели Искрен Арабаджиев.

ГЕРБ дадоха отговор, че решението е в ръцете на Министерския съвет.

" Утре има съвещание на НСТС. Правителството е това, което би трябвало да усили минималната работна заплата, тъй че дано този напън, който се оказва сега, да е на следващия ден на НСТС ”, съобщи Деница Сачева.

" Възраждане ”, които поддържат нарастването,  видяха изгода в разногласието.

" В тази обстановка, в случай че може да се каже, че има нещо хубаво на несигурността и предизборния качамак, поради опита на популистките фракции да се цакат една друга – е, че печелят българските жители ”, съобщи Костадин Костадинов.

Очаква се предлагането за нарастване на минималната заплата да бъде гласувано на следващия ден с удължение на бюджета, оповестява Народоосвободителна въстаническа армия.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР