Нови сигнали за изборен туризъм. Ръст на новорегистрираните в първите

...
Нови сигнали за изборен туризъм. Ръст на новорегистрираните в първите
Коментари Харесай

Преди вота на места новите жители са в пъти повече от преди

Нови сигнали за избирателен туризъм. Ръст на новорегистрираните в първите месеци на годината в някои общини в страната - това демонстрират данните на Института за развиване на обществената среда, написа бТВ.

На места новорегистрираните са десетки пъти допълнително, в сравнение с по същото време предходната година. Тези нови поданици ще имат право на глас на локалните избори в този момент, тъй като са спазили 6-месечния период за уседналост.

Рекордьор е Невестино. Тази година там са се записали 48 поданици, а през 2022 година – единствено един. И различен образец - в община Ново село новодомците в първите четири месеца предходната година са били едвам 10-има, до момента в който от януари до края на април тази година ползата е повишен и новите в общината са.

В Невестино не за първи път имат новодомци преди локални избори, само че най-често в никакъв случай не съумяват да се срещнат с тях.

„ Мисля, че хората се записват единствено с цел да гласоподават. Така е освен в тази община, а и в Кюстендилска община. Ние сме от хората, които години обратно сме се занимавали с избори и знаем по какъв начин се случват нещата “, споделя Румяна Джонева.

„ Явно има регистрации единствено да гласоподават, по какъв начин се споделя - сегашен адрес, да имат уседналост “, счита Стефан Кюстендилски.

Смяната на регистрацията по сегашен адрес изисква да се даде нотариален акт на парцела или контракт за наем пред общинските управляващи.

„ Като забележим, че някъде сякаш живеят хора, а ги няма, ние като жители сме длъжни да осведомяваме управляващите, другояче ставаме съучастници. Хубаво е като имаме подозрения, да подадем сигнал “, съобщи Стоил Цицелков, член на гражданския съвет към ЦИК.

Сигналите за нарушавания се подават в Министерство на вътрешните работи. А правозащитници припомнят, че въпреки всичко не е нелегално да си смениш адреса 6 месеца преди изборите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР