Нови щъркелчета се излюпиха в двете гнезда в селата Белозем

...
Нови щъркелчета се излюпиха в двете гнезда в селата Белозем
Коментари Харесай

По-интересно от Биг Брадър: Интернет полудя по живота на пернатите Драго и Драга НА ЖИВО

Нови щъркелчета се излюпиха в двете гнезда в селата Белозем и Драгушиново, сложени под непрекъснато видеонаблюдение, заяви Българска национална телевизия.

Щастливото събитие можеше да се следи онлайн и реакцията в обществените мрежи сподели, че животът и връзките сред двойките пернати, а и излюпването на дребните, са се трансформирали в същинско реалити с почитатели.

Смисълът на тази камера е първо да следим живота на щъркелите, много хора я гледат непрекъснато - ползата е значителен, в това число някои от тях съвсем се разстройват когато има някакъв проблем с интернета и картината изчезне. Общо взето това е техния сериал, нали, заменят нормалните си сериали с тази камера, съобщи Димитър Градинаров от Българско сдружение за отбрана на птиците.

Миналата година мнозина се развълнуваха от изневярата на Ростислав, който загнезди с друга и остави Снежана сама да отгледа дребните си в село Ярлово. Крайно извънредно за щъркелите, които са моногамни птици. Затова се наложи в този момент камерата да се реалокира в Драгушиново, най-населеното с щъркели село.

Тук минава напълно близко река Искър, има високи подпочвени води. Мочурища, зелени поляни, в които има доста храна за тези щъркели. Той самият тип е доста завързан към човек и гнезди в непоследствена непосредственост, или в самите обитаеми места. И може да се каже, че трайно са се приспособили да домуват по високите електрически стълбове, от дълго време са не запомнили по какъв начин се гнезди върху дърво, добави Градинаров.

Отчитайки тази естествена наложителност, от съответната електроразпределителна компания са инсталирали специфични платформи - и гнездата са по-стабилни и повредите по мрежата са по-малко. Драга и Драго обаче не са от новодомците. Гнездото им явно е надстроявано и реновирано.

От надстройките се възползват и други птички - врабчета, скорци и гугутки.

Щъркелите са едри птици, огромни, и това им подсигурява, че няма да бъдат нападнати от характерен див звяр, примерно няколко типове соколи, които могат да ги атакуван или най-много дребния ястреб да вземем за пример, добави Димитър Градинаров.

Току що излюпени, четирите дребни на Драго и Драга имат два месеца да израснат, да се научат да летят, да ловуват и август да поемат към Африка. Там ще си изберат своите сътрудници и ще се върнат да си създадат дом. А в Драгушиново още има свободни електрически стълбове.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР