Нови сблъсъци между полиция и демонстранти избухнаха тази нощ в

...
Нови сблъсъци между полиция и демонстранти избухнаха тази нощ в
Коментари Харесай

Нови сблъсъци в Багдад, 120 пострадаха при безредици в Южен Ирак

Нови конфликти сред полиция и стачкуващи избухнаха тази нощ в Багдад, където протестиращи не се разотиват от централния площад " Тахрир ", настоявайки за рухване на режима в Ирак, макар че управляващите дават обещание промени, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Един човек е погубен, а десетки са ранени по време на безредиците близо до площада, оповестиха медицински източници.

От 1 октомври насам по време на демонстрации и конфликти са починали 257 души по последни данни на управляващите, оповестени в сряда вечерта.

Според силите за сигурност и медицински източници от сряда вечерта насам в Багдад са убити минимум 7 стачкуващи - някои от тях със сълзотворни гранати (десет пъти по-тежки, в сравнение с другаде по света), изстрелвани хоризонтално от силите на реда.

Според същите източници има и един умрял в южния град Насирия, погубен от защитата на щаба на локален политик по време на проява пред офиса.

Най-малко 120 души пострадаха при конфликти на стачкуващи с полиция, използвала сълзотворен газ и летални муниции в региона на огромното южно пристанище Ум Каср, заяви през днешния ден телевизия " Ас Сумария ", представена от ДПА и ТАСС. Телевизията се базира на иракската висша комисия по човешките права.

Протестиращите блокираха още в сряда пътищата към този стратегически терминал, след което всички товаро-разтоварни интервенции там бяха спрени. Ум Каср има огромно значение за Ирак, защото страната значително зависи от вноса на храни. Много интернационалните корабни компании обаче в този момент са принудени да преустановят работа в пристанището, показва организацията.

Поради разрастващите се митинги президентът Бархам Салих даде обещание предварителни избори и нов изборен закон. Премиерът Адел Абдел Махди съобщи, че е подготвен да подаде оставка, в случай че бъде избран негов правоприемник.

Млад участник в митингите обаче съобщи, че хората добре осъзнават какво става, че са стигнали до значим стадий и не трябва да губят всичко, приемайки " лъжливите промени ", предлагани от властта.

" От 16 години гласуваме на избори и нищо не сме спечелили ", сподели различен протестиращ.

Новият изборен закон ще бъде показан в Народното събрание идната седмица, заяви президентът Салих. Преди седмица законодателите оповестиха, че влизат в " непрекъсната сесия ", само че министър председателят към момента не се е явил за чуване, което е записано като първа точка в дневния ред, добавя Агенция Франс Прес. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР